Albina, singura vietate de la care nu arunci niciodată nimic

AlbinaSe spune că albina este singura vietate care nu face absolut nici un rău planetei în sine sau nouă oamenilor. De asemenea, cei care se ocupă cu apicultura pot confirma faptul că din stup nu se aruncă niciodată nimic. Fagurele este refolosit, de miere nu mai zic. În plus, albinele nu fac mizerie.

De fapt, acesta este unul dintre principalele motive pentru care foarte multă lume se apucă de apicultură în România, este genul acela de business destul de plăcut, fără prea multă bătaie de cap, nu contează că-i pentru familie sau că se face și vânzare.

Cunosc foarte mulți oameni care au stupi pe la țară și astfel reușesc să facă rost de miere (cel mai sănătos aliment din lume) cu niște costuri mai mult decât minime și cu un pic de muncă. Trebuie să recunoaștem că e un pic de muncă cu stupii, nu poți să spui că-i lași în curte și gata mierea.

Ca fapt divers, România reușește să exporte una dintre cele mai calitative produse din miere către UE. Nu de puține ori, oamenii au reușit să vândă la prețuri foarte bine în străinătate mierea obținută după ce și-au extins micile afaceri de familie.

Cei care sunt în domeniu știu că în timp, stupii trebuie extinși întrucât populația de albine crește și astfel, dintr-un stup faci 100 dacă ajungi să te pricepi la chestia asta. De ce cumpără străinii mierea noastră? Unul dintre cele mai simple răspunsuri se leagă bineînțeles de calitate.

Mierea din România, cel puțin cea care pleacă pe export este 100% naturală fără să fie diluată sau să i se adauge fel de fel de substanțe pentru arome. Oricum, mierea este un aliment care nu se strică dar contează foarte mult cum o obții și cum o livrezi. Astfel, am ajuns unul dintre principalii exportatori de miere din Uniunea Europeană. Nu exportăm mult, câteva mii de tone anual, dar este o miere de foarte bună calitate pe care străinii o apreciază destul de mult.

Dacă vrei să te apuci și tu de făcut miere măcar pentru tine și pentru familia ta pentru început, trebuie să știi că nu ai nevoie de o investiție foarte mare. Trebuie să fii conștient că va fi un pic de muncă la început doar dar eforturile vor merita.

Vei fi nevoit să găsești un magazin ce are un roi de albine de vânzare, să cumperi un stup și niște rame, apoi ulterior să vezi pe unde-l pui și cum poți să faci rost de o centrifugă pentru miere. Ideea este destul de simplă de fapt, începe de jos, cu un singur stup. E numai bine, într-un an doi vezi dacă te prinde acest mic business și te lămurești dacă reușești să-l duci la nivelul următor prin intermediul fondurilor europene sau chiar din fonduri proprii pentru că după cum spuneam, nu este costisitor să înmulțești stupii. Dacă ai bani de unul la început vei avea bani de încă trei sau patru…

Articole Asemănătoare

Leave a Reply