PLATO – telescopul pentru vânat planete al Europei

PLATO este un telescop al Agenției Spațiale Europene ce urmează să fie lansat în anul 2024. Numele  este de fapt un acronim de la PLAnetary Transists and Oscillations of stars. Scopul principal al acestui telescop este identificarea condițiilor de formare a planetelor și care dintre acestea sunt favorabile pentru susținerea vieții. Pentru a face acest lucru, PLATO va căuta și cerceta exoplanete asemenea Terrei, în special planete care orbitează în jurul stelelor de dimensiunea Soarelui la o distanță asemănătoare cea a Terrei. Această distanță este singura ce poate oferi apă lichidă, element cheie pentru existența vieții. Dacă planeta este prea aproape de soare apa nu va exista, întrucât se va evapora iar dacă este la distanță prea mare va fi doar înghețată.

Prima misiune a lui PLATO va dura patru ani. Oricum, telescopul este conceput pentru a putea fi folosit 6.5 ani iar consumabilele precum combustibilul sunt suficiente pentru o operare la standarde normale timp de 8 ani. Asta înseamnă că telescopul ar putea continua operațiunile dacă misiunea primară se va extinde. PLATO este de fapt numele unui filosof grec antic și a fost propus pentru prima dată în 2007 după ce ESA a avut nevoie de un nume pentru programul Cosmic Vision 2015-2025. Astfel, PLATO a fost propus în 2007 ca parte a Cosmic Vision. Naveta ce va duce în cosmos telescopul PLATO este o Soyuz-Fregat iar punctul de oprire va fi punctul Lagrange, un punct cu gravitație stabilă din cosmos.

La bord, PLATO are 24 de camere aranjate în grupuri de câte șase. Fiecare dintre aceste grupuri are același câmp vizual, însă sunt decalate cu 9.2 grade față de axa verticală a navetei. În plus, PLATO va avea două camere rapide care vor fi folosite pentru stelele foarte luminoase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.