Descoperirea celor 7 exoplanete reprezintă un pas uriaș în descoperirea vieții extraterestre

Potrivit cercetătorilor, descoperirea celor 7 planete de dimensiunea Terrei aflate pe orbita unei stele destul de apropiate de noi poate să fie un pas crucial în identificarea vieții extraterestre. Pe data de 22 februarie o echipă internațională de astronomi anunța faptul că 7 planete de dimensiunea Pământului orbitează în jurul TRAPPIST-1, o stea mică aflată la doar 39 de ani lumină de Terra.

Dintre cele 7, trei se află la o distanță perfectă față de acea stea astfel încât pe suprafața lor să existe lacuri, râuri și oceane însă cercetătorii nu exclud ca și pe restul de patru să existe apă în alte forme.

„Prin intermediul acestei descoperiri, am făcut un pas uriaș în căutarea lumilor locuibile și a vieții extraterestre. Descoperind acest sistem incredibil, realizăm câte astfel lumi ce suportă viața pot să fie în Univers, lumi ce așteaptă să fie descoperite” spune Sara Seager, cercetător planetar la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA.

Această descoperire ne bucură din mai multe motive, potrivit lui Sara. În primul rând, din pricina faptului că pe suprafața acestor planete există apă, acestea pot să suporte viața. În al doilea rând, 15% din stele apropiate de Soare sunt stele pitice precum TRAPPIST-1, care este cam cât Jupiter ca dimensiune, stele ce pot fi foarte simplu studiate de pe Terra.

Acum, tot ce au de făcut cercetătorii este să studieze atmosferele acestor planete și să găsească urme de oxigen ozon sau metan, elemente strict necesare pentru întreținerea vieții.

Cel mai probabil, aceasta va fi prima misiune a telescopului James Webb Space Telescope după lansarea din 2018. Ca să vedeți cât de mult poate să entuziasmeze o asemenea descoperire, echipa de cercetători care a descoperit sistemul TRAPPIST-1, va începe în curând să lucreze la proiectul SPECULOOS (Search for Habitable Planets Eclipsing Ultra-cool Stars), proiect ce are ca scop investigarea a peste 1000 de stele pitice asemenea TRAPPIST-1.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.