Un studiu recent scoate la iveală faptul că oricine poate să devină un troll pe internet

Se nasc oamenii oare trolli ai internetului sau internetul reușește să-i transforme în acei odioși care răspândesc ură mai mereu, online? Ei bine, un nou studiu de la Universitatea Stanford și Universitatea Cornell spun că oricine poate deveni mai devreme sau mai târziu un troll pe net.

Studiul, publicat ca parte a Conferinței din 2016 a Computer-Supported Cooperative Work și a Social Computing, oferă exact această dovadă, că oricine poate deveni un troll.

„Am vrut să înțelegem de ce trollul este foarte răspândit în ziua de azi. Deși cunoștințele noastre ne spun că trolii sunt indivizi sociopați care apar ocazional în conversații, oare la asta se rezumă totul?” spune Justin Cheng, autorul studiului.

Cheng și echipa sa a pus bazele acestui experiment la care au participat 667 de persoane recrutate de pe o platformă online. S-a investigat astfel, dacă trollingul aparține caracterului individual  sau dacă apare într-o situație specială care favorizează transformarea oricui într-un posibil troll.

În prima parte a experimentului s-a oferit un test care a fost ori prea simplu ori prea complicat. După test, subiecților li s-a cerut să completeze un chestionar prin care să-și evalueze starea de spirit. După cum puteți ghici, cei care au nimerit testele grele erau într-o dispoziție mult mai proastă.

Apoi, subiecții au citit un articol pe un forum și au fost rugați să comenteze la el. Au fost instruiți să lase cel puțin un comentariu dar li s-a dat mână liberă să lase câte vor dacă simt că trebuie mai multe. Cu toții au luat contact cu același forum de pe același site creat doar pentru acest experiment, cu o mici excepții. Unora li s-a dat un forum cu trei postări pline de atacuri la persoană și înjurături.

Restul vedeau 3 postări neutre pe acel forum. Ei bine, cercetătorii au ajuns la concluzia că 35% dintre cei care au completat testul și au văzut postările neutre au postat comentarii de trolii personale. Procentul a crescut la 50% dacă subiecții au primit testul cel greu  sau dacă au văzut comentariile negative. Oamenii care au primit ambele teste, și cel simplu și cel greu au trollat în proporție de 68%.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.