Oxigenul de pe Pământ ar putea ajunge pe lună

În ciuda distanței de 384.000 de kilometri dintre Pământ și lună, e posibil ca întâiul astru să aibă o mică fărâmă din atmosfera noastră. Un nou studiu scoate în evidență faptul că oxigenul de pe Terra ar putea călători toată această distanță până pe lună, unde s-ar integra în solul de pe suprafața acesteia. Este vorba despre un proces care se întâmplă de vreo 2.4 miliarde de ani, chiar din momentul în care oxigenul a început să se formeze pe Terra. Acest lucru înseamnă că solul de pe lună ar putea să conțină particule din atmosfera antică a planetei noastre.

Schimbul de oxigen, explicat  într-un studiu publicat în revista Nature Anstronomy pare să aibă loc doar câteva zile pe an, în timpul orbitei de 27 de zile a lunii În majoritatea timpului, luna este bombardată cu un vânt solar iar 5 zile în timpul orbitei în jurul Pământului acest satelit trece printr-o coadă magnetică (o porțiune din câmpul magnetic al planetei care se întinde în direcția opusă soarelui). Această coadă magnetică reprezintă un scut pentru lună împotriva vânturilor solare și permite schimbul de ioni de oxigen pe care-i primește de pe Terra.

Acest lucru înseamnă că luna, o planetă moartă care nu poate să suporte viața de nici un fel, primește regulat un duș cu elemente ce suportă în schimb viața.  De fapt, sursa oxigenului în atmosfera noastră este una biologică, creată de plante în timpul fotosintezei. Este un proces intuit de ceva vreme de către cercetători dar niciodată demonstrat. Astăzi însă, a fost confirmat. Cercetătorii au mai scos în evidență faptul că alte elemente atmosferice precum nitrogenul ajung pe lună în exact același mod, potrivit studiilor făcute pe solul de pe satelit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.