O stea a curmat viața unei comete asemănătoare Halley

HalleyCosmosul este un mediu dur și neiertător în special pentru comete. Compuse din roci și anumite materiale volatile precum gheața, acești vagabonzi interplanetari se formează în momentul în care o stea ia naștere și pot să se plimbe prin Univers timp de miliarde de ani în jurul acelei stele fără să fie deranjate de nimeni. Cu toate acestea, călătoriile lor pot să se modifice de evenimente precum trecerea prin centura Kupier iar pentru o cometă care gravitează în jurul stelei la 170 de ani lumină, sfârșitul poate să vină într-un mod chiar spectaculos.

Observând compoziția chimică a unei stele pitice, astronomii, folosind telescopul Hubble și observatorul W. M. Keck, au zărit o ciudățenie cu  WD 1425+540. Steaua, localizată în constelația Boötes, are o atmosferă poluată cu carbon, oxigen, sulf și nitrogen. Aceștia au ajuns la concluzia că o cometă masivă similară cu Halley s-a ciocnit cu acea stea dând naștere unui nor de compuși chimici. Această comentă însă era de 100.000 de ori mai mare decât Halley și se pare că avea și de două ori mai multă apă în compoziție.

Deși s-a mai văzut impact între stele pitice și asteroizi sau planete, acest eveniment era cu totul special pentru că era pentru prima dată când o cometă ce conținea hidrogen, un element esențial vieții, era observat în atmosfera unei stele.

„Nitrogenul este un element vital vieții. Acest obiect era foarte bogat în nitrogen, mult peste obiectele cosmice existente în sistemul nostru solar” spune Siyi Xu, de la European Southern Observatory din Germania.

Stelele albe pitice sunt rămășițele unor stele mai mari precum soarele, stele care și-au trăit viața și au murit. Soarele nostru, va consuma de asemenea tot hidrogenul din miez în următorii 4.5 miliarde de ani și se va transforma de asemenea într-o stea albă pitică.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.