NASA a inventat un radiator spațial de tip origami

Origami (arta de a împături o hârtie) a fost asociată culturilor japoneze și chineze timp de sute de ani. Acum, inginerii de la NASA adaugă un plus de importanță acestui concept origami pentru că au reușit să aducă plusvaloare științei cu ajutorul său. Au creat un radiator spațial inteligent. Toate electronicele create pe Pământ au o marjă de temperatură în care pot opera. Acest lucru este valabil și pentru sateliții care sunt lansați pe orbită dincolo de atmosferă. Dincolo de atmosferă, temperaturile devin mult mai instabile și mai dramatice iar electronicele trebuie să le suporte.

Astfel, Vivek Dwivedi, un cercetător NASA al Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland, a căutat o modalitate de a proteja sateliții aflați pe orbită împotriva acestor fluctuații masive de temperatură. Într-un final, a scos la iveală un radiator care-și poate schimba forma, acoperit cu oxid de vanadiu. Acest radiator, aflat și în imaginea de mai sus, poate fi împăturit și despăturit în funcție de necesități. Sateliții îl pot deschide și închide suficient cât să se protejeze de aceste fluctuații.

Oxidul de vanadiu pare să fie alegerea potrivită pentru acest job pentru că-și poate schimba starea dintr-un semiconductor într-un metal în momentul în care temperatura atinge 67.7 grade Celsius. Această schimbare de stare permite radiatorului să emită energie și să regleze temperatura. Bazându-se pe un radiator inteligent, designerii de sateliți se vor concentra mai puțin pe protecția solară și mai mult pe componentele interne. Acest radiator inteligent va simplifica destul de mult lucrurile pentru că va reduce din greutate și va transforma designul.

Dwivedi și echipa sa sunt încă în fazele incipiente ale dezvoltării radiatorului inteligent dar semnele sunt destul de bune. Va primi în continuare finanțare de la Innovation Fund ce aparține de NASA.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.