E posibil ca Jupiter să apere Pământul de impactul cu asteroizi uriași

jupiterJupiter nu este genul acela de scut în care se opresc pur și simplu asteroizii care ar trebui să ajungă pe Terra, însă ultimele simulări scot la iveală faptul că gigantul gazos deviază cursul asteroizilor foarte periculoși și astfel îi îndepărtează de planeta noastră.

Conceptul conform căruia Jupiter este un scut împotriva asteroizilor a apărut pentru prima dată în 1994 într-o lucrare semnată George Wetherill, iar cercetătorul NASA Kevin Grazier de la Jet Propulsion Laboratory a încercat să testeze teoria lui George pe calculator și astfel să vadă dacă ar putea ajunge la altfel de rezultate.

„La televizor vezi foarte des documentare despre influența planetei Jupiter în sistemul nostru solar. M-am gândit și eu la această teorie și mi-am impus să nu o cred pentru câteva momente” spune Grazier. Ei bine, după simulări, cercetătorul a aflat că un corp ceresc de mici dimensiuni precum o cometă sau un asteroid aflat între planetele Jupiter și Saturn ar fi deviate dar abia după ce trec granițele sistemului solar. După simulări și mai avansate, unele scoțând Jupiter din calcul, altele Saturn, relevat faptul că este nevoie ca ambele planete să existe pentru ca teoria să funcționeze, pentru ca obiectele cosmice să fie deviate în afara sistemului solar. Dacă ar exista doar una dintre cele două planete, o centură de materiale s-ar crea în jurul acesteia și doar câteva corpuri de mici dimensiuni ar fi scoase în afara sistemului solar.

Studiul, care a fost publicat în revista Astrobiology a mai scos la iveală faptul că influența planetei Jupiter este mult mai importantă atunci când vine vorba despre depozitarea gazelor volatile în jurul planetelor precum Terra. Volatilele sunt chimicale cu puncte de fierbere scăzute  precum apa. Se pare că gravitația planetei Jupiter încetinește trecerea asteroizilor și a cometelor  prin sistemul solar, făcând mult mai puțin probabil impactul acestora cu Terra.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply