Coreea de Sud vrea un tren aproape supersonic numit „Hyper-Tube Train”

Coreea de sud vrea cu orice preț să reducă timpul de călătorie în cadrul transportului public de persoane așa că are de gând să conceapă un tren ce poate atinge 1000 de kilometri pe oră. Este o viteză incredibilă pentru că dacă stăm să ne gândim, doar 263 de kilometri pe oră ne mai despart de bariera supersonică. Noul tren se numește „Hyper-Tube Train” și este dezvoltat de KRRI –  Korea Railroad Research Institute în parteneriat cu Universitatea Hanyang. Scopul inițial al proiectului este reducerea la 30 de minute a timpului de călătorie dintre Seoul și Busan. În prezent, această călătorie durează undeva la două ore și jumătate.

Hyper-Tube Train funcționează pe bază de levitație. Trenul va pluti în interiorul unui tub care va fi aproape lipsit în totalitate de aer, reducând forța de frecare foarte mult. De exemplu trenul Maglev rulează la suprafață și poate atinge doar 500 de kilometri pe oră. Dacă tuneluri și capsule vă spună familial, se întâmplă pentru că această idee a mai fost auzită sub forma de Hyperloop, proiect propus spre dezvoltare de Elon Musk, patronul de la Tesla și Space X.

Totuși să rămânem cu picioarele pe pământ. Vor fi multe hopuri până când vom avea un tren capabil să circule cu această viteză. Se pune problema și de costuri dar și de siguranță. Când dai drumul pe o țeavă unui obiect cu 1000 de kilometri pe oră, trebuie să ai încredere 100% în tehnologia folosită și în infrastructură pentru că dacă ceva se întâmplă, or să existe accidente foarte urâte.

Chiar dacă nimeni nu vrea să spună când mai exact va putea fi fezabil un asemenea proiect, cei de la KRRI spun că ar putea începe construcția infrastructurii în următorii trei ani. Scepticii dau totuși drept termen anul 2030 pentru un asemenea concept.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.