Cercetătorii nu-și explică de ce planeta Marte a avut apă

Marte După 4 ani și jumătate de explorare a planetei Marte cu ajutorul robotului Curiosity, acesta a făcut o nouă descoperire care scoate în evidență o veche dilemă rămasă fără răspuns: de ce a existat apă pe Marte și de ce a devenit planeta atât de fierbinte? În principal, foarte mulți cercetători sunt de acord cu teoria conform căreia, în urmă cu miliarde de ani, avea râuri foarte impresionante și foarte multe lacuri. Cu toate acestea, nimeni nu își poate explica cum reușea planeta să fie suficient de călduroasă pe atunci astfel încât să suporte apa? Și de data aceasta, robotul Curiosity în loc să explice, nu face altceva decât să arunce și mai multă confuzie în joc.

De când a aterizat în zona craterului Gale, robotul a găsit semne clar că pe planetă a existat cândva apă. Problema este că în perioada în care Marte ar fi avut apă, Soarele nu încălzea suficient de mult astfel încât să suporte un asemenea element. Astfel, se presupune că Marte primea căldură din altă sursă atunci, una din teorii fiind că atmosfera planetei conținea pe atunci foarte mult CO2, generând un efect de seră. Din păcate, această teorie a căzut și ea tot din cauza lui Curiosity pentru că nu a găsit recent în atmosfera planetei urme unui asemenea element CO2 antic.

Alte teorii conform cărora planeta Marte primea căldură din interior ar mai fi prezența vulcanilor foarte activi. Nici aceasta nu stă în picioare pentru că după cum știm, vulcanii au o durată de viață de doar câteva zeci de mii de ani. Rămâne un mister motivul pentru care planeta Marte a avut apă în trecut, rămâne un mister motivul pentru care această apă ar fi dispărut așa în neant, rămânând doar văile râurilor și craterele lacurilor pe care le vedem astăzi prin fotografii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.