Apostila. Ce este și de unde poți face rost de ea?

ApostilaFoarte multă lume a auzit de apostilă dar foarte puțini sunt cei care știu ce este de fapt și cum se obține. Articolul care urmează are să lumineze un pic în umbra ce învăluie acest act și cred că o să ajute în special pe cei care se văd nevoiți să-l obțină pentru prima dată. Înainte de toate, trebuie să spunem că apostila reprezintă un document eliberat de țările semnatare Convenției de la Haga, pentru actele oficiale întocmite într-o țară semnatară, menit să fie prezentat pe teritoriul altei țări semnatare. Cu alte cuvinte, apostila este o vizare asupra autenticității unui document străin făcută pe teritoriile țărilor semnatare Convenției de la Haga.

Care sunt actele pentru care este necesară apostila?

Trebuie să știți că apostila nu este necesară pentru absolut toate documentele. De obicei, se eliberează pentru certificate de naștere, de căsătorie sau deces, pentru acte care atestă schimbul numelui, cazierul judiciar sau fiscal, certificate pentru evitarea dublei impozitări, acte referitoare la raporturile de muncă din care reiese stadiul de cotizare, acte cu caracter medical precum fișe ori adeverințe, certificate prin care se confirmă exactitatea sau realitatea unui fapt. După cum puteți vedea, sunt documente destul de importante.

De asemenea, ar trebui să precizăm și actele pentru care nu se eliberează apostila. Aceste acte sunt cele care certifică identitate persoanei (pașaport sau buletin – carte de identitate).

De unde poți solicita o apostilă?

În cazul în care ai nevoie de apostilă și supralegalizare la prețuri competitive, ai două variante.

Prima, cea pe care eu și cred că mulți alții nu o agreează deloc, este legată de instituțiile statului. Apostila se eliberează de către prefecturi iar eu unul nu recomand asemenea aventuri. Cea de-a doua soluție se leagă de Academia de Traduceri. Aceștia sunt în măsură să ofere servicii de apostilare și supralegalizare  la prețuri destul de bune. Întotdeauna în România este mai bine să plătești un privat care să obțină documente de la instituțiile statului decât să te duci să fii umilit pe holurile acestora.

Apropo de supralegalizare, am menționat-o aici pentru că de supralegalizare ai nevoie în cazul în care documentele cu pricina aparțin unor țări care nu fac parte din grupul semnatarelor Convenției de la Haga din 1961. Așadar, apostilă pentru țările semnatare, supralegalizare pentru restul.

Am recomandat Academia de Traduceri pentru că sunt de departe cei mai serioși în acest domeniu. Puteți lua legătura cu ei în București, iar dacă sunteți din provincie trebuie să știți că ei lucrează și prin intermediul curieratului rapid. În cazul în care aveți ceva de legalizat, de apostilat sau de supralegalizat, le puteți trimite documentele prin curier și la fel le veți primi. Cât despre prețuri, va trebui să luați contact cu ei. Oricum, nu vă speriați, prețurile practicate de ei reflectă foarte bine raportul calitate-preț. Sunt de departe cea mai bună companie care se ocupă cu traduceri legalizate în capitală și  sunt sigur că vă vor rezolva onorabil orice problemă care implică apostila.

Academia de Traduceri

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.