Vânzările de calculatoare – în continuă scădere al 5-lea an consecutiv

Cu atâtea smartphone-uri și ceasuri inteligente în jur, calculatoarele personale de tip desktop par să aibă soarta dinozaurilor. La nivel mondial, pentru cel de-al 5-lea an consecutiv, piața desktop este în continuă cădere liberă. În 2016, s-au vândut 260 de milioane de calculatoare desktop iar în ultima parte a anului vânzările au stagnat  în ciuda sezonului sărbătorilor de iarnă. Mai mult, comparativ cu vânzările din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analistului economic Mikako Kitagawa al Gartner, vânzările din 2016 au fost mai mici cu 3.7%.

„Acest punct final al pieței desktop se apropie vertiginos pentru că există tot mai puțini oameni ce-și pun bazele într-un PC. Din păcate, piața entuziaștilor PC nu este suficient de mare încât să influențeze cifrele generale ale pieței desktop” spune Mikako Kitagawa. Chiar dacă revigorarea pieței PC nu este posibilă în acest moment, se întrevede la orizont o stabilizare.

„Ultimul sfert al anului trecut ne face să credem că piața se va stabiliza și își va reveni oarecum. Nu prea mult, dar își va reveni” spune Loren Loverde, vice președinte pentru IDC.

În 2012 a început marea recesiune a calculatoarelor de tip desktop dar se pare că în perioada următoare o mare parte a utilizatorilor vor fi nevoiți să își schimbe vechile sisteme care au devenit depășite. Astfel, va avea loc o creștere pe această piață.

4 din cei 6 monștri sacri ai calculatoarelor au simțit o oarecare creștere pe final de 2016 în timp ce Lenovo și-a menținut poziția de lider. De asemenea, HP și Dell au avut parte de creșteri ușoare în timp ce Asus și Acer au avut parte de pierderi, trăgând în jos întreg grupul. După sezonul sărbătorilor de iarnă, cifrele par să scadă din nou.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.