5 sfaturi pentru a fi in siguranta la volan

Sunt foarte multe situatii in care anumite masuri preventive pot face diferenta intre viata si moarte. Cand vorbim despre acestea trebuie sa aducem in discutia siguranta la volan, mai ales ca din randul celor mai des intalnite accidente fac parte cele cu masina.

In continuare vom vorbi despre importanta controalelor tehnice, a modului de conducere, precum si anumite componente, precum faruri, stopuri, frane si multe altele.

  1. Fii sigur ca masina se afla in perfecta stare de functionare

Atunci cand conduci o masina noua sau una pe care nu ai mai folosit-o de ceva timp va trebui sa te asiguri ca aceasta functioneaza perfect. In acest sens, iti recomand ca prima destinatie sa fie mecanicul.

Acesta va putea sa-ti dea cel mai bun raspuns cu privire la starea de functionare a autovehicului si ce anume ar trebui sa fie schimbat daca este cazul.

  1. Atentie la anvelope

Printre cele mai importante aspecte ale sigurantei sunt cele ce tin conditiile de rulare. Din acest punct de vedere, anvelopele joaca un rol deosebit, mai ales in perioada sezonului rece.

Inainte de venirea iernii trebuie sa te asiguri ca ai un set de anvelope specifice sezonului, nu doar pentru ca acest lucru iti permite sa circuli legal, insa trebuie sa te gandesti in primul rand la siguranta ta si a celor din jur.

Faptul ca vei da de zapada, gheata, polei sau alte conditii de drum trebuie sa fie de ajuns pentru a te convinge de importanta pneurilor.

  1. Sa verifici franele si stopurile

Un alt sfat de care trebuie sa tii cont in mod obligatoriu este cel referitor la verificarea franelor; va trebui sa te uiti si la stopuri pentru a fi sigur ca functioneaza.

Cu siguranta nu iti doresti ca pe timp de iarna sa ai stopuri care nu semnalizeaza si nu atentioneaza ceilalti participanti de manevrele pe care le faci in momentul franarii, ceea ce poate fi deosebit de periculos.

Din acest motiv iti recomand sa verifici periodic modul in care functioneaza acele stopuri si sa te asiguri ca vei folosi ceva de calitate.

  1. Vizibilitatea

Totodata, pentru a te asigura ca nu vei obosi atunci cand vei conduce pe timp de seara si vei avea o vizibilitate foarte buna, iti recomand sa iti dotezi masina cu un set de faruri performante.

Ramane la alegerea ta ce fel de faruri iti doresti, ce model, ce design, insa trebui sa fii sigur ca respecta cele pe care ti le-am precizat adineauri.

  1. Respecta regulile de circulatie!

Probabil ca nici nu ar trebui sa motivez aceasta idee si cu siguranta nu este doar un simplu sfat ci face parte din legislatie, dar esti constient ca multe persoane nu respecta toate regulile. Asta nu te impiedica pe tine sa fii un bun exemplu si sa circuli asa cum trebuie.

Incearca sa nu accelerezi si sa franezi brusc, sa adaptezi viteza conditiilor de drum si diferitelor restrictii, precum sa te asiguri si sa semnalizezi la orice schimbare de directie.

Nu in ultimul rand, ai grija sa folosesti mereu centura de siguranta, precum si celelalte persoane din masina.

Asadar, plecand de la stopuri, anvelope si pana la centura, asigura-te ca toate acestea functioneaza si iti ofera un plus de siguranta la volan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.