Moartea lui Gene Cernan ne demonstrează cât de greu se înaintează cu explorarea

Eugene CernanDupă o luptă de 6 luni cu boala, Eugene Cernan, Căpitan în marina americană și comandat al misiunii spațiale Apollo 17, unul dintre cei care au pășit pe lună, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. În acest moment, 6 dintre cei 12 astronauți NASA care au pășit pe lună au murit, restul de 6 sunt de asemenea trecuți de 80 de ani. Eugene Cernan a fost rezerva pilotului modului lunar în timpul misiunii Apollo 7, primul zbor al capsulei Apollo, Cunningham.

Cunningham, la aflarea veștii, spune „Cred că este firul normal al vieții. Eu voi împlini 85 de ani peste două săptămâni. Încep să mă resemnez cu gândul că toți cei pe care i-am cunoscut atunci, vor dispărea, inclusiv eu”.

Gene Cernan nu s-a mulțumit niciodată cu titulatura „ultimul om care a pășit pe lună” așa că a scris o autobiografie intitulată Last Man on the Moon, în care a scris „prea mulți ani au trecut pentru mine ca să fiu încă ultimul om care a pășit pe lună”. Cartea lui a fost publicată în 1999.

Când va mai pune omul piciorul pe lună?

Ei bine, bună întrebare. În ziua de azi există alte planuri pentru NASA, care nu se grăbește nici măcar cu programul de explorare al planetei Marte și chiar dacă s-ar grăbi, nu ar avea fonduri. Cele mai pozitive și optimiste surse spun că o aterizare cu echipaj uman pe Planeta Roșie va fi posibilă doar pe la finalul anilor 2030 dacă se continuă în ritmul acesta.

Puțini știu că în momentul în care Gene Cernan a pus piciorul pe lună, NASA avea un buget de 5% din fonduri guvernamentale, pe când astăzi are doar 0.5%, de 10 ori mai puțin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.