Lee Jae-yong, aflat la șefia Samsung, acuzat de mită

Lee Jae-yongLee Jae-yong, vice președintele Samsung Group și actualul conducător al companiei, va fi pus în curând sub acuzare pentru corupție. Procurorii din Coreea de Sud vor să-l aresteze preventiv din cauza unor denunțuri de luare de mită și alte prejudicii. Miercuri se va judeca această cauză a lui.

Aceste acuzații trag Samsung într-un scandal de corupție care vine într-un moment cât se poate de prost, fix după mare fail cu telefon Galaxy Note 7.

Care sunt acuzațiile aduse lui Lee Jae-yong

Lee Jae-yong este acuzat de faptul că a dat mită unei organizații non guvernamentale apropiate Președintelui în schimbul unor aprobări  de unire pentru Cheil Industries și Samsung C&T, în anul 2015. Ei bine, odată fuzionate cele două companii, au devenit unul dintre cei mai mari investitori ai Samsung Electronics, întărind controlul familiei Lee asupra imperiului Samsung. Procurorul de caz a estimat că s-a dat mită în valoare de 36 de milioane de dolari.

Oricum, directorii Samsung nu sunt străini de problemele cu legea. Lee Kun-hee, tatăl lui Lee Jae-yong și președintele Samsung Group, a fost condamnat pentru dare de mită încă din 1996, și pentru evaziune fiscală în 2009. Nu a fost arestat și nici nu a stat la închisoare în nici unul dintre cele două cazuri, iar trecutul său infracțional a fost șters cu decrete prezidențiale mai târziu.

Lee Kun-hee a demisionat de la șefia Samsung în 2008 după un scandal monstru  dar s-a întors în companie în anul 2010. Fiul său, Lee Jae-yong a venit la conducerea companiei după ce tatăl său a suferit un infarct în 2014.

Săptămâna trecută, Lee Jae-yong a fost interogat de procurori timp de 22 de ore continuu, alături de șefii LG și Huawei. Vă vine să credeți sau nu, Samsung aduce 23% la PIB-ul Coreei de Sud…

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.