Japonia a încercat să trimită pe orbită cea mai mică rachetă

În weekend-ul ce tocmai a trecut, Japonia a încercat să lanseze un satelit de 3 kilograme pe orbită. Este vorba despre o rachetă SS-520 și dacă operațiunea ar fi reușit, SS-520 ar fi devenit cea mai mică rachetă ce poate duce o încărcătură pe orbită, în cosmos. Din păcate, operațiunea a eșuat.

Potrivit JAXA, sau pe numele întreg Agenția de Explorare Japoneză, racheta a fost lansată duminică dimineața de la Uchinoura Space Center situat pe insula Kyushu. Chiar dacă în primă fază lucrurile au decurs bine, au apărut probleme în momentul de separare. Cel de-al doilea modul de lansare nu s-a mai aprins. Astfel, racheta a căzut pur și simplu în Oceanul Pacific.

Având o înălțime de 9.65 metri, racheta SS-520 avea un diametru de doar 0.52 metri și o greutate totală de 2.6 tone. Se spera ca după anumite cercetări, racheta SS-520 să poată ridica de la sol o încărcătură de 140 de kilograme la 800 de kilometri de scoarța terestră.

Această lansare făcea parte dintr-un program JAXA de dezvoltare a rachetelor de buget. Se urmărea în special supremația pe nișa de lansare a micilor sateliți în cosmos. Racheta SS-520 se poate construi cu mai puțin de 5 milioane de dolari, bani care includ și lansarea pe orbită.

Eforturile JAXA nu sunt singulare în această nișă, mai există companii concurente precum Vector Space Systems care dezvoltă mici rachete pentru lansarea sateliților. Din păcate, până acum nici una dintre aceste companii nu a reușit în încercările de a trimite în cosmos rachete de mici dimensiuni cu încărcături substanțiale. Se zvonește că aceste încercări ar deveni ceva mai reale prin 2018, când vor crește cererile pentru sateliții ușori, de sub 100 de kilograme.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.