Cum sună un lac înghețat?

Lacul înghețat din Rikkenstorp se află la câteva ore distanță de Stockholm și este capabil să scoată niște sunete pe de-o parte înfricoșătoare, pe altă parte fantastice. De ce le scoate? Ei bine, este sunetul gheții care se îngrămădește moleculă cu moleculă din centru până către margini. Un lac înghețat pare unul pentru care timpul a stat parcă în loc. Unele sunete par să semene perfect cu sunetul laserelor din Star Wars.

Acest fenomen a fost observat în diferite colțuri ale lumii și a devenit chiar viral în 2014, când o asemenea postare și-a făcut apariția pe YouTube și a reușit să strângă de atunci nici mai mult nici mai puțin de 11 milioane de vizualizări.

Această gheață care se mișcă scoate tot felul de sunete de înaltă și de joasă frecvență dar înaltele se mișcă mai repede față de joase  și ajung la urechile noastre primele. Ca să auzi aceste sunete, trebuie să fii la distanța potrivită  astfel încât frecvențele înalte să aibă suficient timp să întreacă frecvențele joase. De fapt, acele sunete de laser din Star Wars au fost obținute în același mod, lovind cablurile lungi ale antenelor radio cu o cheie din fier. Sunetul este similar celui obținut la marginea acelui lac din Suedia.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.