Brațul robotic controlat cu puterea minții

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au adus la viață ceva ce ei numesc „un mare pas înainte” în ceea ce privește ajutorarea persoanelor paralizate. Au descoperit o cale prin intermediul căreia oamenii pot controla un braț robotic cu puterea minții. Tehnica, ce are un nume complex – electroencephalography (EEG) – nu presupune implanturi chirurgicale, ci doar o căciulă cu 64 de electrozi. Acea căciulă înregistrează activitatea electrică a creierului și o transformă într-un semnal procesat pe calculator, semnal care efectiv convertește gândurile în acțiune.

„Este pentru prima dată când oamenii pot opera un braț robotic și pot apuca obiecte complexe într-un mediu 3D folosind doar puterea gândurilor, fără un implant în creier. Doar imaginându-și că-și mișcă brațele, oamenii pot să miște brațul robotic” spune Bin He, inginer biomedical la Universitatea din Minnesota.

Această tehnologie a fost testată cu ajutorul a 8 subiecți sănătoși. Ei au fost învățați prima dată cum trebuie să controleze cursorul pe ecranul calculatorului. Apoi, ei au învățat cum să controleze brațul robotic pentru a ajunge și muta diferite obiecte de pe masă.

„Într-un final, aceștia au putut să miște brațul robotic pentru a ajunge la diferite obiecte din locații aleatorii de pe masă și să le mute pe un raft. Toți cei 8 subiecți au reușit să mute brațul robotic astfel încât să ridice obiecte aflate în locații fixe în proporție de 80%.” Spun cei de la Universitate.

Studiul cu acest braț robotic vine după ce He și echipa sa au dovedit în urmă cu 3 ani faptul că subiecții pot zbura o dronă folosind aceeași tehnică. Acest studiu a fost publicat în jurnalul Scientific Reports la vremea respectivă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.