Japonia lansează Colectorul de Gunoaie Spațiale

Agenția de Explorare Spațială japoneză a lansat vineri cu succes o navetă cargo fără nume cu destinația Stația Spațială Internațională. Alături, nava Kounotori 6 la bordul căreia se află un EDT cu o rază de 800 de metri, are să scoată de pe orbita Pământului reziduurile rămase.

„Pentru a avea grijă de mediul de pe orbită, e necesar să eliminăm de acum reziduurile cosmice de mari dimensiuni” spun japonezii care susțin că acest EDT este candidatul perfect pentru acest job.

Dezvoltat de către un producător de plase de pescuit și năvoade, Nitto Seimo, cablul este parte componentă a unui sistem mai mare care se află în dezvoltare de zeci de ani.

„EDT are la bază o tehnologie asemănătoare plaselor de pescuit  și a fost foarte dificil să legăm împreună aceste mici componente” spune inginerul Katsuya Suzuki pentru AFP.

Lungimea cablului este de 800 de metri și poate fi extinsă până la 5400 metri sau chiar 10.000 de metri. Următorul pas este legarea acestui cablu de obiectul dorit.

Peste 500.000 de reziduuri cosmice naturale (meteoriți) sau artificiale plutesc pe orbită în jurul Pământului cu o viteză de 28163.52 kilometri pe oră. Este o viteză destul de mare iar în caz de contact cu sateliți sau chiar cu Stația Spațială Internațională, se pot întâmpla adevărate tragedii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.