Rachetă rusească explodează în timpul misiunii de realimentare a Stației Spațiale Internaționale

O rachetă rusească ce participa la misiunea de realimentare a Stației Spațiale Internaționale a explodat la mai puțin de 6 minte de la lansare, pe baza din Kazakhstan, potrivit agenției spațiale Roscosmos. Racheta Soyuz-U transporta un vehicul cargo Progress iar ambele s-au dezintegrat la o distanță de 180 de kilometri de o zonă populată din Siberia. Cele mai multe fragmente ale rachetei au ars și au ajuns înapoi pe sol.

Acest incident nu ar trebui să ridice probleme pentru echipajul aflat pe Stația Spațială Internațională, întrucât nivelul proviziilor de la bordul navei sunt suficiente potrivit celor de la NASA. Echipajul de pe SSI include 6 persoane, dintre care 2 astronauți americani. O altă misiune de aprovizionare va fi organizată de agenția spațială din Japonia și programată pentru săptămâna viitoare. Racheta va fi lansată tot de la baza Baikonur din Kazakhstan.

Racheta rusească Progress a dus la bun sfârșit multe misiuni de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale  de când programul american Space Shuttle a luat sfârșit iar Baikonur a fost punctul principal de lansare pentru aproape toate misiunile SSI. NASA ar vrea totuși să deschidă o nouă bază de lansare în Virginia, Statele Unite.

Pe lângă faptul că este un punct bun de lansare pentru navetele japoneze și rusești, Baikonur servește și companii private precum SpaceX. Această SpaceX fondată de celebrul Elon Musk a avut parte de asemenea de multe eșecuri cu rachete în încercarea de a ateriza aceste mașinării în scopul reutilizării.  SpaceX a reușit într-un final să atingă această performanță în luna aprilie. Cu toate acestea, o rachetă explodată a celor de la SpaceX a reușit cu brio să distrugă un satelit al celor de la Facebook, menit să ofere internet gratuit în zone foarte izolate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.