Astronauții americani au votat din cosmos

statia-spatiala-internationala-iss-esaToată lumea a fost ochi și urechi pe alegerile din SUA, în care americanii au ales noul lider. Dacă pentru unii dintre aceștia să meargă la vot a fost o simplă formalitate, ei bine, unii cetățeni au avut parte de alte proceduri pentru că nu au fost pe Pământ. Aceasta este situația astronauților americani ce se află în acest moment pe Stația Spațială Internațională. Oricum, americanii au fost pregătiți pentru această situație și în 1997 au dat o lege prin care permit NASA să organizeze alegerile pentru cei din cosmos. Nu a fost chiar simplu, dar s-au descurcat.

Primul astronaut american ce a votat pe orbită, la o viteză de 27.300 Km/h a fost David Wolf în anul 1997 de pe stația spațială rusească Mir. Astronauții care au votat cel mai recent sunt Kate Rubins și Shane Kimbrough. Votul din spațiu necesită aproximativ un an de pregătire. Mai exact, cu 1 an înainte de a ajunge în cosmos, fiecare astronaut trebuie să aleagă cu cine votează. Cu 6 luni înainte de a ajunge în cosmos, astronauții trebuie să completeze un formular cu denumire pompoasă Voter Registration and Absentee Ballot Request – Federal Post Card Application.

Este vorba evident despre un vot electronic. Un e-mail cu date de autentificare este trimis de la County Clerk către fiecare membru al echipajului. Datele de autentificare permit membrilor echipajului să acceseze votul electronic. După ce se votează, se trimite un alt e-mail către County Clerk  care conține de asemenea alegerea făcută. Chiar dacă astronauții au ocazia de a vota o singură dată în viață din cosmos, aceștia nu primesc abțibildul cu „I Voted”. Oricum, nu cred că deranjează pe nimeni chestia asta, nu?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.