Fotografii cu aterizarea ratată pe Marte a modulului Schiaparelli

fotografii-cu-aterizarea-ratata-pe-marteO navetă a Agenției Spațiale Europene care trebuia să aterizeze săptămâna aceasta pe Planeta Roșie s-a prăbușit în momentul în care a intrat în atmosferă, pe data de 19 octombrie 2016. Agenția a pierdut contactul cu modulul de aterizare și în acest moment investighează amănunțit problema cu ajutorul navei mamă Trace Gas Orbiter (TGO).

Într-o postare pe blog de vineri, Agenția Spațială Europeană spune că acea capsulă a fost lansată de la o înălțime cuprinsă între 2 și 4 kilometri, ceea ce a dus la o viteză de impact la sol de peste 360 de kilometri pe oră. A mai fost precizat faptul că este posibil ca naveta să fi explodat în momentul impactului cu solul marțian.

Mars Reconnaissance Orbiter a celor de la NASA a fotografiat locul în care naveta s-a prăbușit. Aici sunt vizibile atât naveta în sine cât și uriașa parașută folosită pentru a ateriza în cea de-a doua parte a coborârii. După ce această parașută s-a separat, 9 propulsoare ar fi trebuit să pornească și să încetinească modulul, să-l stabilizeze înainte de a ateriza pe sol.

Potrivit acestor fotografii, Agenția Spațială Europeană a spus că este foarte probabil ca acele propulsoare să se fi oprit definitiv, făcând imposibilă aterizarea modulului în siguranță. La mijlocul lunii martie, prima misiune ExoMars a fost lansată din Kazakhstan. Acest prim pachet interplanetar era compus din Trace Gas Orbiter (TGO) drept navă mamă și modulul care s-a prăbușit săptămâna trecută, pe nume Schiaparelli.

Prăbușirea nu a fost totuși un eșec total al misiunii, pentru că în timpul coborârii proba a captat date importante, lucru care făcea parte din atribuțiile sale. Agenția speră să folosească aceste date în cadrul părții secunde a misiunii ExoMars, prin intermediul căreia un robot asemenea Curiosity va fi trimis pe Marte în anul 2020.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.