Descopera simbolul vesmintelor bisericesti

crilovic-logoPersoanele care intra in contact din cand in cand cu Biserica Ortodoxa, cunosc cat este de important ca, de fiecare data, preotul care slujeste in momentul respectiv sa poarte sfintele vesminte. Toti, sunt destul de numeroase persoanele care se intreaba de ce sunt atat de diferite ca design de restul hainelor.

Inca din timpurile vechi, in care oamenii au inteles ca au nevoie de credinta, preotii au inceput ca la orice slujba tinta sa poarte o anumita imbracaminte care sa ii deosebeasca de ceilalti enoriasi. Acest aspect nu este realizat pentru a arata o anumita superioritate sau inferioritate, ci pentru a denota respectul atat pentru credinciosi, cat si pentru insusi Dumnezeu. Cu toate acestea, vesmintele isi schimba aspectul in functie de scopul slujbei. Asadar, preotii trebuie sa poarte tinute destul de diversificate care sa respecte anumite reguli stricte.

Ce-i drept, straiele pe care preotii din ziua de azi le poarta ne amintesc foarte mult si de cele regale, cu toate ca semnficiatiile acestora sunt extrem de diferite. Daca inainte purtarea unor astfel de piese insemna pentru regi bogatia, cele ale preotilor au o valoare spirituala.

De asemenea, am putea spune ca aceste vesminte bisercesti reprezinta acea uniforma tipica pe care o poarta toti slujiorii lui Dumnezeu. Totusi, acestea mai arata cu ce se ocupa purtatorul, care este functia data de Biserica si ce slujba urmeaza sa tina. Contrar acestora, vesmintele au o valoare spirituala incredibila – aceea de le aduce credinciosilor o buna intelegere si apropiere fata de Sfanta Biserica.

Straiele purtate de preot reprezinta un element important din timpul slujbei. De altfel, in functie de gradul pe care il are slujitorul lui Dumnezeu, vor arata si articolele purtate. De exemplu:

  • Diaconul imbraca 3 tipuri de vesminte – stihar, orar si manecute;
  • Preotul imbraca 5 tipuri de vesminte – stihar, epitrahil, brau, manecute si felon.

Simbolistica acestora este foarte insemnata, astfel ca in principal, acestea denota respectul si iubirea fata de Dumnezeu.

Reverenda – haina zilnica a preotului

Fie ca ati observat pana acum sau nu, preotul, indiferent de slujba pe care urmeaza sa o tina, poarta o anumita haina ce beneficiaza de un design destul de simplist, insa care are o semnficatie importanta.

Celebrele reverende sunt purtate neincetat de preoti, indiferent care este rolul slujbei tinute. Am putea spune ca acestea reprezinta marturiile tuturor marilor duhovnici. Pentru cei care inca nu au inteles care sunt mai exact acele reverende – acestea sunt reprezentate de un vesmant lung, de culoare neagra, ce are un croi extrem de simplu. De asemenea, acest material este ales in asa masura incat sa acopere in totalitate hainele personale. Cu toate ca a purtat denumirea de “vesmant neliturgic”, se pare ca nu e preot care sa poata sluji fara aceasta.

Este important chiar si pentru slujitori sa isi vada duhovnicul slujind in aceste straie, pentru ca doar in acest fel il pot deosebi de simplii enoriasi. Cu toate ca aceste straie nu au o greutate tocmai scazuta, preotii le poarta plini de har si de mandrie, dornici sa duca Cuvantul lui Dumnezeu mai departe.

Cu toate acestea, dupa cum ai observat, vesmintele bisericesti sunt de mai multe culori. Acest lucru nu este intamplator, ci mai mult de atat, fiecare in parte are o semnificatie anume:

  • Albul simbolizeaza lumina si harul lui Dumnezeu. Totusi, acestea sunt purtate doar in zile de sarbatoare precum Invierea Domnului, Schimbarea la fata si Praznicele Botezului Domnului.
  • Auriul semnifica bogatia darurilor Sfantului Duh.
  • Verdele reprezinta acea culoare a vietii, iar momentele in care aceste vesminte sunt purtate sunt la sarbatoarea Floriilor, dar si la cea a Pogorarii Sfantului Duh.
  • Rosu aminteste intotdeauna de Sangele lui Hristos, dar si de cel al martirilor – astfel, aceasta culoare se poarta in slujbele importante precum Nasterea Domnului, sarbatorile sfintilor martiri, insa si a Inaltarii Sfintei Cruci.
  • Albastrul este purtat in slujbele sarbatoririlor inchinate Maicii Domnului,.
  • Negrul simbolizeaza tristetea, astfel ca aceasta culoare este aleasa in timpul slujbelor de inmormantare.

Luand in considerare toate cele mentionate, Sfintele straie ale preotilor nu au o semnificatie doar de ordin estetic, ci si spiritual.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.