Zuckerberg strânge 3 miliarde de dolari pentru a vindeca boli incurabile

Zuckerberg CEO Facebook, Mark Zuckerberg a anunțat astăzi faptul că va investi 3 miliarde de dolari în următorii 10 ani în cercetare pentru a preveni toate formele de boli incurabile. Acest efort va deveni realitate prin intermediul Chan Zuckerberg Initiative, către care Zuckerberg a donat deja 45 de milioane de euro din averea personală.

Organizația care se va ocupa de cercetare se numește Chan Zuckerberg Science și chiar dacă este vorba despre un efort global, baza va fi în San Francisco. Acolo se va pune pe picioare un „Bio Hub”, parteneriat între Universitatea din San Francisco, Universitatea Berkeley și Universitatea Stanford.

Steve Quake, profesor la Universitatea Stanford  va controla acest bio-hub  a anunțat în presă faptul că atenția lui se va axa inițial pe probleme care nu pot fi rezolvate în ziua de azi prin metodele științifice existente. Primul pas va fi crearea unui atlas cu tipurile de celule umane.

„E incredibil faptul că nimeni nu știe exact câte tipuri de celule diferite există în corpul uman” spune Quake.

Atlasul va oferi caracteristici detaliate pentru fiecare tip de celulă în parte ce ar putea fi folosită de către cercetători  în încercarea lor de a identifica modul în care celulele transmit boala. Proiectul va începe în Octombrie, membri celor trei facultăți mai sus menționate pot aplica pentru o perioadă de 5 ani. Aceștia vor fi plătiți de Chan Zuckerberg Initiative cum am spus și mai devreme iar acest lucru le va permite să cerceteze fără să fie constrânși de grijile materiale, fără să fie nici la cheremul guvernului din punct de vedere al investițiilor pentru aparate.

Zuckerberg vrea de asemenea să creeze o rețea de cercetare. De exemplu să fie 10 – 15 cercetători în întreaga lume care să se ocupe de o singură maladie, iar lucrările lor să fie disponibile tuturor 10 -15 astfel încât proiectele să fie cât mai bine documentate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.