Coreea de Nord are doar 28 de site-uri

Știm cu toții ce lucruri se întâmplă prin Coreea de Nord, cum e cu interzisul și cu dictatura. Ei bine, pe data de 19 septembrie, unul dintre nameserverele de top are Coreei de Nord a fost configurat greșit  și a scos la iveală lista site-urilor .kp. Inginerul de securitate Matt Bryant a descoperit aceste probleme și le-a făcut publice prin intermediul GitHub.

„Unul dintre cele mai înalte nameservere ale Coreei de Nord a fost configurat greșit  permițând zone de transfer globale. Acest lucru a permis oricui care a trimis  un request către ns2.kptc.kp să primească o copie a datelor de top din DNS” spune Matt.

Multe dintre site-uri par comune din punct de vedere ale standardelor globale: compania aeriană Air Koryo, rețete coreene, companii de asigurări, etc. Dar unele dintre acestea oferă detalii despre propaganda guvernului: site-ul ziarului național Rodong Sinmun, conține titluri din care Kim Jong Un nu lipsește.

„Acum avem o listă completă cu domeniile Coreei de Nord  și spre surprinderea noastră, este o listă destul de scurtă” spune Matt pentru Motherboard.

Nord coreenii au acces limitat la internet, uneori nu au acces deloc. În 2008, guvernul a lansat Koryolink, o rețea de telefonie mobilă 3G care oferă servicii de voce în țară. Cu toate acestea, nu se poate da telefon în afara țării sau naviga pe internet. 5 ani mai târziu, cei care vizitau țara puteau folosi traficul de date 3G pe mobile, dar doar cei care vizitau. În aprilie, Coreea de Nord a interzis Facebook, YouTube, Twitter și o serie de site-uri sud coreene, alături de jocurile de noroc sau site-urile destinate adulților.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.