Primele autobuze electrice se plimbă pe străzile din Helsinki

Finlanda a trecut la transportul public de persoane cu mașini electrice fără șofer. La Helsinki se probează deja asemenea autovehicule iar rezultatele arată promițător. Pe site-ul finlandez YLE , vehiculele robot puse în circulație marți în capitala țării sunt parte a unui proiect coordonat de către Universitatea Metropolitană de Științe Aplicate din Helsinki. Astfel, două mini autobuze electrice se plimbă deja prin cartierul Hernesaar, încercând să rezolve problema mobilității în jungla urbană.

Acest model de autobuz va urma să ajungă și pe străzile din Espoo și Tampere, conform unui anunț al Metropolia din iulie anul acesta. Finlanda face teste de ceva vreme în acest scop, de anul trecut mai precis, când autobuze electrice fără pilot au fost puse pe ruta Vantaa. Acum, două autobuze  EasyMile EZ10 ce pot transporta fiecare până la 9 pasageri vor avea de înfruntat condiții reale.

„Ținta este să aducem rapid în Finlanda o soluție cu vehicule autonome pentru transportul public de persoane” spun cei de la universitate.

Cele două autobuze vor funcționa în condiții normale până în luna septembrie în Espoo și luna noiembrie în Tampere, fiind duse la garaj și înlocuite cu autobuzele normale odată cu prima ninsoare. Vor reintra înapoi pe linii în primăvara lui 2017.

La începutul acestui an, mai mult de 12 camioane semi-autonome au reușit să intre în istorie drept primul convoi autonom care a trecut granița unei țări, apoi IBM a dezvăluit un mini autobuz care încorporează sistemul cognitiv Watson.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.