Intel descoperă cheia pentru transferurile de 100 Gigabit

Intel Silicon PhotonicsLa mai bine de 6 ani după ce Intel a testat pentru prima dată injectarea datelor în cipurile din silicon cu ajutorul laserelor, compania a anunțat astăzi primul transfer de date dus la bun sfârșit cu ajutorul tehnologiei Intel Silicon Photonics. Astfel, avem de-a face cu o tehnologie care ne permite să transferăm date cu o viteză de 100 Gb/s.

Intel Silicon Photonics pune la olaltă două dintre cele mai faimoase invenții ale secolului 20: laserele și cipurile din silicon. Combinate cu un circuit integrat, cu ajutorul unui laser semiconductor, datele pot fi transmise și recepționate cu ajutorul luminii. Care este rezultatul? Ei bine, se elimină bottleneck din datacentere  dat fiind faptul că tot mai multe persoane folosesc astăzi soluții cloud.

Primele dispozitive Silicon Photonics 100G fabricate de Intel por fi comandate deja, a anunțat directorul  Diane Bryant în cadrul unui forum din San Francisco. Aceasta a mai spus că Intel este prima companie din lume care vinde asemenea dispozitive compuse din cipuri silicon și lasere. Primele dispozitive au fost vândute încă din luna iulie a acestui an.

Intel Silicon Photonics nu este doar rapid, este de asemenea și eficient din punct de vedere al consumului de energie. Transferurile de date se pot face consumând maxim 3.5 watt. Administratorii de datacentere și companii precum Facebook a căror funcționalitate depinde de transferurile masive de date, pot folosi aceste dispozitive pentru a mări performanțele.

Silicon Photonics 100G este compatibil cu routerele și switch-urile Ethernet pentru ca acestea să poată fi folosite și de către companiile de telecomunicații. Distanța până la care poate transmite date la viteză maximă este de 2 kilometri. În 2010, Intel anunța primul studiu al acestui dispozitiv și iată, după 6 ani de cercetare, reușește să-l aducă pe piață.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.