Aladin va ajuta meteorologii să prezică vremea mult mai precis

aladinAgenția Spațială Europeană vrea să înțeleagă mai bine vânturile de pe planetă prin intermediul unor lasere lansate din cosmos. Agenția a anunțat că mult așteptatul instrument Aladin este aproape de finalizare și va putea fi atașat unui satelit din spațiu.

Acest instrument va măsura vânturile din atmosfera planetei. Satelitul căruia-i va fi atașat este Aeolus iar operațiunea se va desfășura până la finele acestui an. Potrivit ESA, această unealtă va putea oferi informații în timp real despre nori, aerosoli, și viteze ale vânturilor.

Proiectat de Airbus Defence and Space în Franța, Aladin are în componență două lasere foarte puternice, un telescop și două receptoare foarte sensibile.

Laserele generează lumină ultra violetă  îndreptată către Pământ, lumină ce ricoșează din moleculele de aer și alte mici particule din atmosferă, permițând astfel dispozitivului să măsoare cantitatea de lumină reprimită. Datele primite vor fi trimise către agențiile meteorologice.

„Este o veste foarte bună pentru meteorologi  și cercetători pentru că au așteptat acest instrument de ceva vreme. Cu ajutorul lui vor putea oferi prognoze mult mai precise” spune project manager pentru Aladin, Frederic Fabre.

ESC a numit Aladin „unul dintre cele mai avansate și greu de conceput instrumente dezvoltate vreodată pentru a fi trimise în cosmos” pentru că odată ajuns acolo, va trebui să suporte cel puțin 3 ani mediul ostil de dincolo de atmosferă.

Odată lansat, acest Aladin va putea să ofere niște date legate de vânturi care în acest moment nu ne sunt accesibile, potrivit profesorului Erland Källén, director de cercetare la Centrul European de Prognoză pe durată Medie.

„Aceste noi date vor umple un spațiu gol pe care-l aveam în domeniul observării globale și ne așteptăm ca pe viitor să ne ajute să avem parte de niște prognoze meteo mult mai precise” spune Erland.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.