SpaceX aterizează racheta Falcon 9 din nou

SpaceXDuminică, cei de la SpaceX au reușit să aterizeze racheta Falcon 9 pentru a 6-a oară. Racheta compusă din două corpuri a părăsit duminică dimineața atmosfera din baza aeriană Cape Canaveral Air, ducând în spate satelitul comercial JCSAT-16 către GTO – Geostationary Transfer Orbit. Procesul a decurs conform planurilor: racheta a lăsat satelitul pe orbită și s-a reîntors în atmosferă. A înfruntat destul de curajoasă turbulențele și a aterizat pe platforma staționară „Of Course I Still Love You” aflat la câteva sute de mile de Florida, în Oceanul Atlantic.

Capsulele tradiționale folosite la asemenea lansări se prăbușesc ulterior în oceane după ce reușesc să pună sateliții pe orbită. Proiectul celor de la SpaceX poate să reducă destul de mult costurile din moment ce capsula lor nu se pierde după lansare, poate fi refolosită.

Istoria încercărilor SpaceX

În ianuarie 2015, SpaceX a încercat pentru prima dată să aterizeze o asemenea rachetă numită Falcon, însă experimentul a fost un eșec. A treia oară a fost cu noroc pentru Elon Musk, când racheta a aterizat pe pământ uscat după ce a efectuat un zbor orbital. Abia în aprilie anul acesta, compania a reușit să aterizeze în Oceanul Atlantic ceea ce astăzi se numește Falcon 9, pe o platformă fixă. De atunci, SpaceX a dus la bună îndeplinire mai multe aterizări în ocean cu această rachetă, scăpând de șirul ghinionist de rachete prăbușite. Luna trecută, încă un succes a fost trecut pe lista Falcon 9, care s-a întors pe Pământ la Cape Canaveral fără nici o problemă. În total, această rachetă a aterizat cu succes pe apă și pe pământ de 6 ori.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.