Despre video baluns și cum le putem folosi într-un sistem de supraveghere

m16658++
Balun” este prescurtarea de la “Balance-Unbalance”. În sistemele CCTV, balunul este un element de legătură dintre un  cablu coaxial și un cablu UTP.

 

Balunul permite crearea unui aranjament simetric al firelor și de aici decurg mai multe beneficii: cost scăzut, rezistentă la interferențe și posibilitatea de a face conexiuni mult mai lungi.

 

Video-Balun-ul permite transmiterea semnalului video de la/spre o intrare/ieșire video-printr-un cablu torsadat. Datorită dimensiunilor mici ale balunurilor și combinația cu mufele BNC, nu există probleme cu conexiunile directe la prize BNC de DVR-uri, chiar și atunci când sunt ambalate dens.

 

Video Balunurile potrivesc impedanța de la intrări/ieșiri dezechilibrate de 75 ohm cu impedanța unei linii balansate de 100 ohm și vice versa.

 

În cazul unui cablu UTP/FTP cat.5, linia de transmisie poate ajunge la 150 metri (semnale de la camere HD-TVI, HDCVI, AHD) sau 400 metri (semnale de la camere CVBS).

 

Instalatorul trebuie să respecte codificarea și să păstreze ordinea firelor: (+) la (+) și (-) la (-). Montarea greșită duce la o calitate inferioară a imaginii și la interferențe.

 

Video-Balun-urile sunt utile în orice sistem de supraveghere video al cărui cablu este tras pe distanțe mari la interior sau la exterior.

 

Un sistem CCTV cu cabluri obișnuite poate transmite semnalul până la maxim 50 m, în timp ce un sistem cu cablu FTP/UTP și video baluns poate transmite fără probleme chiar și până la 600 m.

 

În sistemele de supraveghere video, video baluns-urile au și rolul de a regla semnalul, astfel încât transmisia să fie cât mai fluentă.

 

Există 2 tipuri principale de video balunuri:

Video Balun-uri Pasive

  • nu necesită alimentare
  • permit o transmisie de până la 400 – 500 de metri.
  • recomandate în special pentru sistemele analog CCTV

 

m16664++

Video Balun-uri Active

  • necesită alimentare 12 VDC / 160 mA
  • permit o transmisie până la 600 de metri.
  • recomandate pentru camerele HD

 

m16745++

 

 

Vă recomandăm câteva videoclipuri care vă pot fi utile:

Cum să instalezi un Video Balun la un sistem CCTV Camera & DVR

 

 

Cum să instalezi Video Balunuri Active cu CAT5

 

 

Instalare Video Balun Pasiv

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.