Despre rolul sistemelor de control acces

Unele dintre metodele de protectie cele mai eficiente si sigure a unui obiectiv sunt sistemele de control, gratie restrictionarii in amplasament a accesului persoanelor si a autovehiculelor. Functiile pe care le prezinta sunt de  a oferi controlul riguros al accesului in acele zone care prezinta importanta pentru administratie, prin punerea in evidenta a activitatii cu ajutorul rapoartelor detaliate.

Raportat la tipul de comunicare, aceste sisteme profesionale de control acces pot functiona fie independent, fie in retea. In ceea ce priveste primul tip de functionare, acesta are rolul de a asigura accesul care se face pe baza unei autorizari pre-programate, fara a inregistra sau a transfera acele evenimente de acces. Prin aceste echipamente, zonele care au securitatea scazuta ori medie beneficiaza de un set de functii minime.

Cel de-al doilea tip de functionare da voie stocarii acelor evenimente de acces ce are loc in memoria locala a cititorului. Apoi urmeaza transferul acestora catre un calculator de administrare. Toate astea fac posibila extinderea functionalitatii generate de acces prin niste usi bazate pe profile, intre perioade de timp predefinite.Caracteristica definitorie a sistemelor este conturata de un numar de patru componente principale: echipamente electronice pentru comanda, metode de identificare, software administrare si dispozitive menite sa blocheze accesul.

            Cea mai buna metoda de identificare

Aceasta metoda reprezinta un fundament important atunci cand vine vorba despre securitatea sistemului de control acces. RFID pune la dispozitia clientilor sai o oferta speciala ce include o serie de echipamente ce se bazeaza pe tehnologiile create de ei: biometrice cu amprenta si recunoasterea faciala. Una dintre metodele de identificare care este cea mai uzuala ar fi cea realizata prin intermediul radiofrecventei RFID sau prin proximitate.

Tehnologia aceasta are la baza o identificare ce nu implica contactul si ofera beneficii atragatoare si aplicatii specifice pentru oricine o utilizeaza. Toate acestea sunt expuse si in brosura special destinata acestui domeniu, care asigura clientilor sai o gama variata de tehnologii, de la HiTAG, MIFARE si LEGIC, pana la EM4100 si i-CODE.

Pentru identificare, se poate recurge la amprenta sau la recunoasterea faciala. Rolul acesteia este de a asigura o securitate optima a accesului. Astfel, acesta nu va mai fi supus riscului de a fi fraudat in asa mare masura, datorita informatiilor biometrice pe care le contine. Atunci cand se doreste inrolarea amprentelor, aceasta se poate realiza prin intermediul cititorului de amprente, fie pentru birou, fie direct la unul din terminalele retelei.

            In cadrul echipamentelor intra o serie de centrale sau controllere, cum li se mai spune, ce au rolul de a deservi o usa sau mai multe, in ambele sensuri. Tot acestea permit unei game diversificate de cititoare biometrice si de proximitate sa se conecteze intr-o retea de comunicatie care este administrata de un software special creat pentru asta. Exista doua tipuri de astfel de cititoare. Primul tip face referire la cele independente, care au scopul de a asigura un numar de carduri autorizate in memorie redusa, precum si setarea de parametri standard (timpul de deschidere si de inchidere al usii, indicatorul acustic si luminos, precum si releul intern destinat comenzii unei yale electromagnetice).

Celalalt tip, cititoarele IP inteligente fac parte din cea mai noua generatie de acest gen, ce au incorporat un controller. Acesta este destinat imbunatatirii functionarii independente si conectarii la reteaua de calculatoare locala. Astfel sunt reduse costurile de instalare, izolarea posibilelor defecte ce pot avea loc la nivel de echipament, si extinderea rapida a sistemului.access-control

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.