Adio VCR

vcrÎnainte să existe Blu-ray 4K Ultra HD, a existat VHS (Video Home System). Se pare că acele casete butucănoase cu bandă ce ne-au marcat copilăriile vor deveni curând istorie. Ultima companie din lume care mai fabrica VCR a anunțat că va opri producția acestui aparat total depășit  la finalul acestei luni. Potrivit Nikkei, firma japoneză Funai se retrage din industria VHS din cauza faptului că îi este foarte dificil să mai facă rost de componente pentru aceste aparate.

Funai fabrica aceste aparate în China și le vindea sub brandul Sanyo în Canada. Compania nu a făcut nici o declarație oficială până în acest moment. Funai Electric a lansat în 1961 niște radiouri cu tranzistori, în anii 80 a lărgit orizonturile și a început să producă produse electronice diverse, printre care și aceste VCR. În acest moment, Funai produce televizoare , Blu-Ray playere, imprimante pentru Philips, Magnavox, Sanyo, Kodak și mulți alții.

Primul video recorder a apărut în anul 1936 și se numea Telcan. Era produs de Nottingham Electronic Valve Company și nu a rupt gura târgului pentru că era destul de greu de folosit. Casetele VHS au apărut abia în 1977 drept un competitor direct pentru casetele Betamax ale celor de la Sony, a fost un război similar Blu-ray vs. HD DVD

În anul 2008, DVD-ul a înlocuit caseta VHS în ceea ce privește formatul media preferat de oameni, potrivit unui raport al Mental Floss. Tot în acel raport se arată faptul că în 2015, s-au vândut peste 750.000 de VCR. Ultimul film produs la Hollywood care a fost vândut și pe casetă VHS a apărut în 2006, sub forma A History of Violence. Astăzi, unele casete VHS pot să valoreze chiar și 2000 de dolari.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.