Uber suspendă activitatea la Budapesta. Urmează România?

uberPotrivit celor de la Reuters, managerul general pentru Europa al Uber, Rob Khazaam a afirmat faptul că aplicația își suspendă activitatea în capitala Ungariei începând cu data de 24 iulie. Din ce cauză? Din cauza legislației bineînțeles. Nu este pentru prima dată când Uber este închis într-un oraș sau interzis complet într-o țară.

După luni întregi de proteste ale taximetriștilor care cereau interzicerea serviciului, Parlamentul din Ungaria  a trecut în iunie un proiect de lege menit să oprească activitatea Uber în Budapesta. Legea care intră în vigoare luna aceasta permite ungurilor să blocheze accesul la internet pentru dispeceratele ilegale de taxi. Au venit și explicații ceva mai avansate luna trecută, se pare că cei care doresc să facă taximetrie în Ungaria au nevoie de un permis special, exact ca în România de altfel. E ilegal să faci taximetrie fără atestat sau fără licență pentru dispecerat.

„Din păcate, logica legislației în Ungaria lasă de dorit. După 18 luni de activitate ne vedem nevoiți să plecăm.” Spune Khazzam pentru Reuters.

Uber va încerca totuși să obțină măcar licență pentru dispecerat la Budapesta pentru că legea practic nu interzice activitatea Uber, ci doar îi face imposibilă operarea. Până acum, peste 160.000 de curse Uber au fost făcute la Budapesta.

Între timp, Comisia Europeană a prezentat un pachet nou de legi pentru aceste aplicații ce presupun împărțirea mașinii ori a caselor. Conform acestora, interzicerea acestui gen de servicii va fi o ultimă măsură, deci va exista ceva permisivitate în acest sens.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.