Malware pe Mac capabil să preia controlul asupra camerei web. Crezi că ești în siguranță?

Backdoor.MAC.EleanorCei de la BitDefender au identificat un exploit pe Mac capabil să ofere atacatorului control complet asupra sistemului, inclusiv asupra camerei web. Ca de obicei, cea mai sigură metodă de a te proteja împotriva malware Backdoor.MAC.Eleanor este să nu descarci programe care par suspecte, iar cei de la BitDefender scot în evidență faptul că acest tip de malware este foarte periculos și greu de detectat.

Dacă pune stăpânire pe calculatorul tău Mac, e posibil să-ți blocheze accesul la mașina respectivă, să te șantajeze pentru a-ți înapoia fișierele personale sau să transforme mașina respectivă într-un botnet capabil să atace alte dispozitive. Posibilitățile sunt infinite, conform spuselor liderului tehnic al Laboratorului Antimalware BitDefender, Tiberius Axinte.

Cum poate fi infectat un calculator? Păi de exemplu instalarea EasyDoc Converter.app pe un calculator sau laptop ce rulează Mac OS. Deși aparent tu convertești fișiere cu acel utilitar, aplicația nu face nimic. În schimb, lucrează de zor în crearea unui serviciu Web care permite unui server să se conecteze la calculatorul cu pricina de la distanță (prin intermediul Tor).

Mai departe, atacatorul poate să facă o mulțime de probleme, pornind de la ștergerea de fișiere și terminând cu trimiterea de e-mail-uri de tip SPAM.

Mai mult, atacatorul poate folosi o unealtă numită “wacaw” prin intermediul căreia accesează camera web a laptopului sau a calculatorului. Poate înregistra video sau face poze. Nu e de mirare faptul că nici măcar Mark  Zuckerberg nu are încredere în webcam, lipind bandă adezivă peste el.

Te poți proteja de malware prin intermediul Apple Gatekeeper, prezent pentru cei care au de la OS X Mountain Lion (10.8) în sus.

Eleanor malware este a doua problemă de securitate pentru Mac apărută anul acesta, prima fiind cea legată de BitTorrent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.