Google va implementa criptarea imposibil de spart chiar și de către calculatoarele cuantice

calculatoarele cuanticeInginerii de la Google sunt îngrijorați de faptul că în viitor, pentru calculatoarele cuantice, cele mai avansate metode de criptare din ziua de azi vor fi doar o joacă. Așadar, aceștia lucrează la o modificare a browserului Chrome. În ce constă această modificare? Ei bine, se vor implementa niște algoritmi post-cuantici pentru a încerca să împiedice hackerii viitorului.

Dacă nu înțelegi care este legătura dintre calculatoarele cuantice, criptografie și criptare, în cele ce urmează vom explica pe scurt aceste lucruri cu ajutorul inginerilor de la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico. În principal, inginerii de la Los Alamos fac pariu că această criptografie cuantică ar putea să induce în eroare spionii moderni prin introducerea de date criptate în interiorul unui foton invizibil.

Ipotetic vorbind, calculatoarele cuantice ale viitorului vor putea să decripteze absolut orice tip de comunicație de pe internet care a fost înregistrată cu data de astăzi, dar multe tipuri de informații TREBUIE să rămână confidențiale pentru zeci de ani. Din acest motiv, trebuie să ne gândim și să luăm în calcul această problemă în zilele noastre” Spune Matt Braithwaite, inginer Google.

Criptografia post-cuantică inserată în Google Chrome va permite tandemului browser – servere Google să folosească o cheie de criptare post-cuantică suplimentară, deasupra celei folosite pentru simpla criptare via HTTPS. Acest algoritm se numește elliptic-curve key exchange.

Desigur, va fi destul de greu pentru a vedea rezultatele experimentului celor de la Google pentru că aceste calculatoare cuantice sunt departe de ar fi realitate astăzi, chiar dacă cei de la IBM spun că sunt pe cale de a construi unul.

„Algoritmii post-cuantici ar putea fi descifrați chiar și cu calculatoarele de azi până la proba contrarie, dar totuși, acest algoritm eliptic-curve oferă cel mai ridicat nivel de securitate din lume. Dacă acest algoritm post-cuantic se va dovedi a fi sigur, da, ne va putea proteja în viitor împotriva calculatoarelor cuantice.” spune Braithwaite.

Algoritmii post-cuantici rulează în acest moment experimental pe versiunea Canary a browserului Google Chrome. Poți vedea dacă sunt folosiți din panoul de securitate, prin identificarea cifrelor “CECPQ1”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.