Cercetătorii de la MIT reînvie filmele 3D ce pot fi văzute fără ochelari

Producătorii de televizoare au prezentat aparate la care poți privi filme 3D fără ochelari de ani buni, însă tehnologia în sine e cu dus și întors: laptopul celor de la Toshiba scos în 2011 avea o cutie pătrată montată pe spatele LCD-ului ceea ce făcea să pară totul ridicol.

Acum, cercetătorii de la MIT pun umărul la reînvierea tehnologiei 3D fără ochelari. Designul lor se numește Cinema 3D și a fost prezentat astăzi într-un ziar științific. Este la fel de butucănos asemenea laptopului celor de la Toshiba, dar se pare că unghiurile de vizualizare sunt net superioare.

Cinema 3D – pus la cale de Laboratorul pentru Științele Calculatoarelor și Inteligenței Artificiale din cadrul MIT – folosește o serie specială de lentile și oglinzi prin intermediul cărora se permite vizualizarea filmelor 3D fără ochelari, din orice scaun al unui cinema.

 

„Cu un TV 3D, trebuie să iei în calcul faptul că oamenii se vor mișca în jurul ecranului , unghiurile de vizualizare se vor schimba destul de mult și de des ceea ce înseamnă că trebuie să împarți un număr limitat de pixeli  care să fie proiectați astfel încât telespectatorii să vadă imaginea din orice loc. Cei care au conceput Cinema 3D au reușit să exploateze foarte inteligent faptul că cinematografele  au un aranjament unic în care fiecare persoană stă într-un loc mai mult sau mai puțin fix pe perioada vizionării unui film” spune Gordon Wetzstein, profesor inginer la Universitatea Standord.

Acel aranjament unic al cinematografelor este de altfel și o limitare a Cinema 3D: sistemul său de 50 de oglinzi  și lentile trebuie calibrat pentru fiecare scaun în parte din cinematograf. Așadar, dacă tehnologia asta va ajunge vreodată în casele noastre, vom fi nevoiți să anticipăm de unde se va privi la TV astfel încât să facem ajustările necesare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.