NASA prelungește contractul pentru telescopul Hubble

hubbleTelescopul Hubble are 26 de ani și conform ultimei decizii NASA, acesta va continua să opereze în următorii 10 ani. Contractul pentru cercetare a fost prelungit pentru încă o decadă. Lansat pe orbită în 1990, telescopul a fost operat de NASA  prin intermediul Goddard Spaceflight Center, iar imaginile au fost prelucrate de Space Telescope Science Institute.

Space Telescope Science Institute a primit de asemenea marți un contract de exploatare până în 2021 în valoare de 191 milioane de dolari. Cu aceste 191 de milioane, compania a depășit granița de 2 miliarde de dolari drept finanțare în cei 26 de ani de activitate.

Telescopul Hubble a fost upgradat ultima dată în anul 2009, prin intermediul uneia dintre ultimele misiuni în cosmos ale unei rachete spațiale. În acest moment NASA nu mai investește în Hubble pentru că are planuri mult mai mari cu James Webb Space Telescope, ce a fost programat pentru lansare în cosmos în 2018.3056720-inline-i-1-hubble-probes

Între timp, telescopul Hubble continuă să facă descoperiri impresionante. O echipă de astronauți a descoperit de curând cea mai îndepărtată galaxie văzută vreodată cu ajutorul Hubble. Localizată în direcția constelației Ursa Mare, galaxia GN-z11 reprezintă recordul absolut – 13.4 miliarde de ani lumină distanță. Aceasta a fost formată la 400 de milioane de ani după Big Bang.

Tot săptămâna aceasta, NASA a anunțat că merge mai departe cu planurile de a crea o rachetă spațială robot capabilă să asigure întreținerea sateliților. Misiunea a fost numită Restore-L și are 2 obiective: să repare un satelit de telecomunicații guvernamental, probabil Landsat 7 și să testeze capacitățile de andocare și de navigare în cazul unor misiuni viitoare pe planeta Marte.

„Restore-L distruge practic paradigma o rachetă/misiune” spune într-o declarație Frank Cepollina, omul care a condus cele 5 misiuni de reparații ale telescopului Hubble.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.