Camioane electrice – un proiect ambițios din Suedia

camioane electriceSăptămâna aceasta, Suedia a lansat primul sistem eHighway pe un drum public. În următorii 2 ani, țara va testa sistemul celor de la Siemens pe o distanță de aproximativ 2 kilometri, pe o autostradă la nord de Stockholm. Acest proiect face parte din strategia de protejare a naturii și prin intermediul lui camioanele vor putea fi alimentate cu energie electrică asemenea tramvaielor sau trenurilor.

Emisiile CO2 din Suedia sunt destul de mari și o treime sunt produse de transportul rutier. Din această treime, de 50% se fac vinovate camioanele. Așadar, Suedia vrea să atingă independența de combustibili fosili până în 2030.

 


Camioanele hibride dețin totuși un motor clasic dar și unul electric. Pentru a se conecta la eHighway, un senzor de pe cabina șoferului verifică întâi dacă există linii disponibile. Dacă există, contacte asemănătoare cu cele de pe tramvaie și trenuri se ridică de pe cabină se vor ridica automat sau manual. În momentul în care camioanele se conectează la liniile electrice, motorul diesel se oprește și mașina funcționează 100% pe curent electric.

„Cea mai mare parte a transporturilor în Suedia se efectuează pe drumuri dar doar un număr restrâns de bunuri pot fi îndreptate către alt tip de transport.  Acesta este motivul pentru care trebuie să eliberăm camioanele de dependența de combustibili fosili, să le putem adapta în viitor. Drumurile electrice oferă această posibilitate  și sunt un element complementar grozav pentru sistemul național de transport. ” spune Anders Berndtsson, șef la  Swedish Transport Administration.

„Nu doar reducem consumul de energie la jumătate, dar reducem și nivelul local de poluare a aerului” afirmă Roland Edel, inginer șef la Siemesn Mobility Division.

Siemens mai are un proiect asemănător în desfășurare cu cei de la Volvo în Statele Unite, California, iar acolo teste se vor face până în 2017.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.