Sisteme de supraveghere pe fibră optică-simplu, ieftin și eficient

fibraSistemele pe bază de fibra optica nu sunt o soluție costisitoare și nici nu sunt greu de implementat.

Utilizarea fibrei optice pentru transmisii în sistemele de supraveghere are multiple beneficii:

 • parametrii foarte buni de transmisie ai fibrei optice, net superiori celor ai cablurilor coaxiale sau torsadate
 • cabluri foarte lungi,
 • cabluri multe ce merg în paralel,
 • traseu de cablu îngust
 • complet rezistentă la câmpuri electromagnetice, supratensiuni, interferențe și alte influențe electromagnetice.
 • nu trebuie să folosești protecții adiționale.
 • riscul de distrugere a cablului este mic
 • se diminuează furtul.
 • Datorită dimensiunilor reduse și a greutății mici ale fibrei, aceasta permite o montare mult mai ușoară și rapidă decât a cablurilor coaxiale

Instalarea fibrei optice

Pentru fibră optică există mai multe feluri de mufare cu conectori optici. Cel mai simplu este să comandați cablurile gata mufate și tăiate la lungimea dorită. Din păcate nu întotdeauna se pot trage cablurile gata mufate prin diferitele trasee de cablu, astfel se poate alege una dintre alternative:

 • sudura termică a fibrei,
 • splice-uri mecanice,
 • conectori FO rapizi.

Splice-urile mecanice și conectorii FO rapizi sunt potriviți pentru conectarea fibrelor optice în carcase terminale. Eliminarea procesului complex și scump de sudare a fibrelor simplifică semnificativ munca de instalare a unor astfel de conexiuni.

Pentru a monta un splice mecanic sau un conector rapid nu aveți devoie de echipamente scumpe-tot ce trebuie să faceți este să curățați fibra optică, să o tăiați și să o introduceți în corpul conectorului mecanic. acest proces nu durează mai mult de 30 de secunde. Splice-urile mecanice și conectorii rapizi sunt reutilizabili și pot fi demontați oricând.

Cum alegeți echipamentele optice pentru transmisii în sistemele de supraveghere?

 • Tipul de semnal

Semnalele analogice sunt transmise și recepționate cu ajutorul video convertoarelor. Semnalele IP sunt transmise cu ajutorul media convertoarelor ethernet.

 • Distanța de transmisie

Distanța de transmisie determină tipul de fibră optică. Pentru distanțe de până la 100 m se poate folosi orice fibră-polimerica sau de sticlă (singlemode sau multimode). Pentru distanțe de 100 m la 2 km se pot folosi fibre singlemode sau multimode de sticlă. Distanțele mai mari de 2 km necesită fibră optică de sticlă, datorită atenuării foarte mici.

 • Numărul de fibre

Numărul de canale într-un sistem de supraveghere analogic este egal cu numărul de camere folosite. Acesta determină alegerea echipamentului de conversie cu un număr potrivit de intrări. Dacă trebuie transmise și sunetul, semnale de alarmă sau comenzi PTZ atunci convertorul trebuie să fie echipat cu astfel de terminale.
În cazul sistemelor de supraveghere IP, toate semnalele (video, PTZ, alarmă, audio) sunt însumate de un switch cu port SFP. Monitorizarea video se va putea face de oriunde folosind fibre optice easy access

Supraveghere analogică pe fibră optică

Semnalele furnizate de camerele analogice pot fi convertite în semnale optice cu ajutorul video convertoarelor ULTIMODE. Depinzând de model, se pot transmite 1, 4, 8 16 canale pe o singură fibră. Distanța maxima pentru un traseu de transmisie pe fibra singlemode poate fi de 20 de km. În majoritatea cazurilor, distanțele pe care sunt folosite sunt mai mici, în special în zonele cu interferențe electromagnetice și in zonele cu pericol de fulger.

Transmisie pe fibră optică pentru sisteme de supraveghere IP

Streamurile video IP sunt convertite în semnale optice de către media convertoare sau switchuri dotate cu module SFP. Sistemele de supraveghere IP pe suport optic pot fi foarte complexe, cu management central sau distribuit, sau pot fi simple, folosite acolo unde nivelul de interferențe electromagnetice sau probabilitatea fulgerelor nu permit instalarea cablurilor de cupru.

Vă recomandăm să utilizați Media convertoare de la ULTIMODE.

 

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.