Microsoft și Facebook vor să tragă un cablu de net peste Atlantic

MAREAMicrosoft și Facebook duc tratative pentru un proiect cu totul deosebit. Cele două companii vor să tracă un cablu de net prin Oceanul Atlantic. Acest proiect a fost anunțat joi.

Cablul, sau mai bine zis proiectul va fi numit MAREA și „va ajuta îmbunătățirii calității serviciilor pentru clienții Microsoft  și Facebook”. Acest proiect va permite cea mai rapidă conexiune către serviciile Cloud ale Microsoft precum Office 365, Skype, Xbox Live, și Bing…

MAREA va fi așadar cel mai mare cablu de date scufundat pe fundul Atlanticului și la propriu și la figurat. Acesta va putea transfera 160Tbps și se va întinde pe 4101 mile (6561,6 km). Cablul va porni din Virginia și va ajunge în Spania, la Bilbao. Ruta aleasă pentru acest cablu diferă de rutele celorlalte cabluri prezente pe fundul oceanului pentru a scăpa de eventualele interferențe.

Proiectul va începe în luna august a acestui an iar termenul final va fi undeva prin luna octombrie 2017. Microsoft și Facebook construiesc cablul MAREA cu ajutorul Telxius, care va fi și operatorul noului sistem.

„Acest proiect reprezintă un pas important în construcția generației următoare de infrastructură pentru internet” spune Frank Rey, director pentru Grupul de Achiziții Globale Microsoft

Acest proiect apare la 1 an după ce Microsoft a investit într-un proiect similar, cabluri subacvatice  care conectează data center-ul din America de Nord de cel din Irlanda și UK. Cei de la Google de asemenea au investit în cabluri subacvatice. Gigantul web a făcut echipă în 2014 cu 5 firme asiatice pentru a construi și opera un sistem de cabluri Trans-Pacific, numit Faster.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply