Despre declarații, formulare, contabilitate și nu în ultimul rând ANAF

ANAF23 de zile au trecut peste 1 an de când am înființat firma și cred că am destulă experiență astfel încât să-mi pot da cu părerea despre câteva lucruri destul de interesante prin intermediul cărora puteți scuti timp și stres. Vom discuta despre declarații electronice, despre declarații fiscale, ANAF, modul de lucru cu ANAF-ul și chestii de genul, așa că pregătiți-vă de un articol destul de critic.

Atunci când deschizi o mică afacere, lucrurile sunt puțin ciudate în România pentru că statul se așteaptă de la tine să știi toate legile pe care el le scoate pe bandă rulantă. Tu trebuie să depui la timp hârțoage peste hârțoage, să pierzi vremea cu cititul legilor și cu interpretatul lor după ureche, căci la cum sunt formulate nu pot fi înțelese de omul de rând, fără facultate de economie.

După 1 an de zile m-am săturat de circul acesta cu ANAF-ul și cu contabilitatea și am decis să apelez la firma de consultanță Chronax, cu care să am tangențe lună de lună astfel încât eu să mă pot concentra pe munca mea, fără să mai fiu nevoit să pierd timpul cu declarațiile astea multe la număr și destul de ciudate. De ce să învăț eu muncă de funcționar public?

Mereu legile în țara asta au fost destul de potrivnice micilor întreprinzători. Taxe multe, mari, multă birocrație, formulare peste formulare care mai de care mai tâmpite și așa mai departe. Cam așa aș putea să caracterizez eu relația dintre stat și o mică afacere care culmea, își plătește dările la zi. E destul de ciudat să vezi cum tocmai micul întreprinzător e ciugulit de stat de pe toate părțile și osândit la birocrație și stres.

De multe ori m-am gândit că cei care au firme mici, de apartament, n-ar mai trebui să plătească la stat nimic atâta timp cât alții dau țepe de sute de milioane de euro și sunt lăsați în pace. Dar nu, noi suntem cinstiții care lună de lună trimit bani la furat, sau mai bine zis ca să se strângă fondul din care alții să fure fără jenă. Apelați și voi la o firmă de consultanță care să se ocupe și de contabilitatea firmei, altfel veți transforma afacerea în ceva ce nu-o să vă mai aducă nici o satisfacție.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.