BlackBerry: Ne supunem instituțiilor statelor care doresc acces la date

BlackBerry

John Chen, CEO BlackBerry, a transmis astăzi faptul că poliția canadiană are un master key pentru decriptarea dispozitivelor BlackBerry.  Acesta a scris pe blogul său faptul că BlackBerry nu a renunțat la politicile draconice de confidențialitate, dar a colaborat cu poliția în câteva rânduri.  Nu a menționat însă modul în care a colaborat, dacă este vorba despre ceva master key oferit poliției canadiene.

Săptămâna trecută a apărut în ziare informația cum că poliția canadiană deține un Master Key cu ajutorul căruia poate accesa datele din toate dispozitivele BlackBerry. Această cheie ar fi fost folosită în 2014, într-o anchetă ce viza niște crime făcute de Mafie la Montreal.

„Într-un final, o întreagă organizație infracțională a fost destrămată. În ceea ce privește ajutorulBlackBerry, pot să reafirm faptul că ne-am menținut punctul de vedere în legătură cu accesul la datele utilizatorilor. ” spune Chen

Serverele BlackBerry nu au fost implicate în acest caz, confirmând cele apărute în presă, cum că acea cheie de criptare nu ar fi funcționat pe dispozitivele care au folosit aceste servere.

Declarația lui Chen a fost primită cu multă critică de cei de la Apple, care au refuzat clar să coopereze cu poliția, în ciuda insistențelor. Apple nici până în sfântă zi de azi nu au deblocat acel iPhone cu bucluc în Statele Unite.

„Trebuie să spunem clar faptul că atât cetățenii cât și companiile  trebuie să se supună cererilor legale ale instituțiilor de drept. Am mai spus înainte faptul că suntem într-o zonă destul de întunecată atunci când companiile pun reputația deasupra ideii de dreptate și justiție corectă” afirmă Chen.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.