Baterii care țin de 400 de ori mai mult

baterii

Ca să vă faceți o idee despre cum funcționează bateriile Li-Ion, în momentul în care acestea se descarcă e ca și cum ai vărsa apa dintr-o sticlă. Dacă vrei să umpli înapoi sticla de o mie de ori, cu siguranță vei folosi mai multă apă față ce cea care intră în sticlă, mai verși pe lângă. Spre deosebire de sticle, bateriile pe care le avem în laptopuri și telefoane nu beneficiază de ce dă pe lângă așa că își pierd capacitatea de a reține energia cu timpul.

Cercetătorii de la Universitatea din California au făcut recent o descoperire destul de interesantă în domeniu acesta al bateriilor. Înlocuind litiul cu gel, au obținut o baterie care nu-și pierde capacitatea de a rușine energia nici după 200,000 de cicluri de încărcare. Echipa compusă din 5 chimiști au făcut publică descoperirea săptămâna trecută. Se pare că acel gel împiedică fenomenul de coroziune și din acest motiv, nu se mai pierde capacitatea de reținere a curentului în baterie.

„Am început să încărcăm și să descărcăm dispozitive și ne-am dat seama că bateriile nu au de gând să cedeze. Nu înțelegem încă de ce, dar vom continua investigațiile”spune Reginald Penner

Oricum, bateriile construite de cei 5 chimiști nu sunt baterii propriu-zise, cu forma pe care ne-o imaginăm noi. Au cu totul alte componente în afară de gel, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite în acest moment la nimic. Nu le vom vedea prea curând prin telefoane, tablete sau laptopuri. Cred că ne-am dori cu toții baterii care să reziste la 200,000 de cicluri de încărcare-descărcare, asta ar însemna că ar ține de 400 de ori mai mult.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.