FBI: automobilele încep să devină vulnerabile la atacurile hackerilor

FBIFBI alături de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) le readuc aminte șoferilor faptul că tehnologiile avansate pe care le au înglobate în autovehicule pot să fie hackuite de la distanță iar controlul asupra mașinii poate să fie preluat de altcineva. Aceștia au menționat o listă cu componente aflate la mare risc, majoritatea 3rd party, de la componente ce permit pornirea mașinii fără cheie de contact, până la navigații, senzori de presiune, sisteme de entertainment.

Anul trecut, cercetătorii au demonstrat cât de simplu este să preiei controlul asupra unor funcții din automobile, acestea folosind comunicații de date wireless.  Atacatorii s-au folosit de acest acces via Wi-Fi pentru a sparge sistemul de securitate al mașinii de la 100m distanță de aceasta, însă procedeul poate fi pus în practică de oriunde din lume atâta timp cât mașina este conectată în permanență la internet.

„Deși vulnerabilitățile nu se vor concretiza întotdeauna cu un atac al unui hacker, riscurile la care se expun cei care cumpără asemenea mașini sunt destul de ridicate. Există totuși metode de prevenire și lucruri care se pot a face astfel încât siguranța să fie întărită. Probabil că cea mai importantă soluție de acest gen se rezumă la menținerea softului updatat la zi. ” anunță cei de la FBI.

De asemenea, mari atenție dacă faceți modificări la soft. Modificările neautorizate  pot afecta operarea normală a mașinii dar și introducerea de noi vulnerabilități. Mare atenție dacă alegeți să conectați aparatură 3rd party precum un dongle de asigurări sau alte unelte de monitorizare.

„FBI alături de NHTSA avertizează atât publicul cât și producătorii de vehicule, componente de vehicule, piese aftermarket. Conștientizarea este absolut necesară pentru a ține piept unor posibile atacuri cibernetice pe care nimeni nu și le dorește” se mai spune în declarația FBI.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.