Tigara electronica, prescrisa de medici pe reteta compensata

Nu, nu este un vis din viitor, ci o realitate, care are loc in Marea Britanie, in 2016. Dupa ce s-au convins de beneficiile acestui dispozitiv pentru fumatori, Ministerul Sanatatii din aceasta tara a decis sa-l compenseze, considerand ca astfel se va micsora numarul celor care sufera de boli asociate cu acest viciu si cheltuielile suportate de sistemul de sanatate se vor reduce considerabil.

Dupa ce, in august 2015, Public Health England, o agentie guvernamentala din cadrul Ministerului Sanatatii, din Marea Britanie, a condus un studiu in urma caruia s-a descoperit ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat cea cu tutun, autoritatile engleze au luat o serie de masuri care sa incurajeze utilizarea ei de catre cei care vor sa renunte la fumat, dar nu reusesc.

Asa ca, de la inceputul acestui an, orice fumator din aceasta tara, care are asigurare de sanatate, poate merge la medicul de familie si poate cere o tigara electronica, pentru care statul va plati intial 20 de lire sterline si consumabile saptamanale in valoare de cate 10 lire sterline.

Initiativa legislativa s-a bazat si pe numeroase alte studii, care au relevat ca acest dispozitiv, inventat de un farmacist chinez in 2003, constituie – la ora actuala – terapia antifumat cu cea mai mare rata de succes. De altfel, la nivel mondial, 2 din 5 vaperi (cei care folosesc tigara electronica) sunt fosti fumatori, ceilalti 3 utilizand tigarile electronice in paralel cu cele cu tutun.

Deocamdata, o singura marca de tigari electronice a primit licenta de „medicament antifumat” de la Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor pentru Sanatate. Organismul de stat a incurajat si alti producatori sa aplice pentru aceasta autorizatie, asa ca aceasta este o ocazie excelenta de a livra fumatorilor, care vor sa renunte la acest viciu, niste produse eficiente, ce indeplinesc toate normele de siguranta.

Ann McNeill, unul dintre autorii studiului britanic, in urma caruia a reiesit ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat cea traditionala, considera ca acest produs este primul pas pe care orice fumator trebuie sa-l faca atunci cand vrea sa renunte la acest obicei nociv.

Specialista a mai declarat ca tigarile electronice au potentialul de a schimba regulile jocului, atunci cand vine vorba de sanatatea publica. Autoritatile britanice cred ca, din moment ce vor fi compensate, cererea va fi foarte mare, caci fumatorii vor da buzna in cabinetele medicilor de familie, pentru a incerca aceasta alternativa eficienta de renuntare la viciu.

O alta masura in avantajul tigarilor electronice a fost luata recent in Scotia, de catre cinci comisii de sanatate, care au decis sa permita utilizarea lor in curtile spitalelor, desi initial fusesera interzise. Decizia a aparut pe fondul noilor studii, care releva faptul ca aceste produse pot ajuta oamenii sa renunte la fumat.

tigara electronica

Cum te poti lasa de fumat cu tigara electronica

Tigara electronica este un dispozitiv pe baza de baterie, care incalzeste un lichid format din nicotina, propilen glicol sau glicerina vegetala (sau ambele) si arome, iar acest lichid se transforma in vapori care transporta nicotina (substanta de care fumatorii sunt dependenti) in organism.

Deoarece elichidele au concentratii diferite de nicotina, poti incepe sa vapezi una potrivita stilului tau de fumat si apoi poti scadea treptat concentratia, pana ajungi la zero. Astfel, ajungi sa nu mai fii dependent biologic de nicotina. Ulterior, poti vapa pentru a-ti satisface dependenta gestuala sau poti renunta definitiv. Fara dependenta biologica este mult mai usor, deoarece nu exista riscul de a intra in sevraj.

Daca vrei sa te lasi de fumat cu ajutorul tigarii electronice, este foarte important sa utilizezi un produs de calitate, al carui pret este mai mare (intre 150-250 de lei), dar pe care il poti amortiza inca din prima luna de vapat, avand in vedere ca un fumator de un pachet de tigari pe zi cheltuie lunar aproximativ 500 de lei.

Astfel, vei avea o rata mai mare de succes si vei stii ca esti in siguranta. Poti gasi unele din cele mai bune tigari electronice la magazinul online Vipercig, care colaboreaza cu cele mai importante fabrici din lume, din acest domeniu. Produsele Vipercig sunt de foarte buna calitate, preturile sunt acceptabile, iar personalul de acolo are multa experienta si te poate consilia pentru a-ti alege tigara electronica potrivita stilului tau de fumat.

One Response

  1. alex Mar 22, 2016

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.