Cum fotografiezi un fulger?

Probabil multi dintre voi ati vazut pe internet acele poze incredibile in care apar fulgere dare mai de care mai spectaculoase si cred ca toti v-ati intrebat cum oare sunt surprinse de fotografi? Ce aparte folosesc pentru a reusi imortalizarea de calitate in conditii de lumina intensa dar si cum exact reusesc sa apese butonul ala exact in momentul potrivit?

Exista multe piedici in capturarea de asemenea imagini, pentru ca ai putine sanse sa surprinzi momentul cu pricina. Nu e ca si cum ai stii exact cand apare si daca apare fulgerul. Daca vrei sa surprinzi noaptea fulgere vei avea nevoie de niste lentile speciale si un trepied. De asemenea, camera foto trebuie setata pe Bulb mode, ce-i va permite sa stea deschisa atata timp cat tii mana pe buton. Trebuie sa setezi lentilele pentru o deschidere ingusta  si camera pe un ISO destul de mic, setari ce iti vor permite sa tii diafragma deschisa, asteptand fulgerul. Seamana destul de mult cu fotografiatul artificiilor.

Se recomanda camerele Olympus ce au o functie numita Live Composite mode. Este o versiune extinsa a Bulb, ce foloseste o expunere initiala apoi asteapta o schimbare in peisaj. Este o functie perfecta ce-ti va permite sa astepti fulgerul sau fulgerele.

Dar cum ramane cu fulgerele pe timp de zi? Ei bine, ziua lucrurile sunt mult mai complicate din cauza luminii, fulgerele dispar atat de rapid si e foarte posibil sa treaca neobservate. Pentru zi, se recomanda un aparat numit Ubertronix Strike Finder Touch, disponibil pentru multe modele de camere, nu doar Olympus care declanseaza automat pe timp de zi camera in momentul in care apare fulgerul.

Mare atentie daca vreti sa filmati fulgere, trepiedul poate sa fie lovit de fulgere fara mari probleme. Nu setati niciodata trepiedul sub copaci inalti, incercati intotdeauna sa o setati in masina voastra sau in spatele ei daca puteti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.