Cercetatorii chinezi au pus bazele unei masini ce poate fi controlata cu puterea mintii

Controlul obiectelor cu puterea mintii poate suna pentru multi drept un scenariu de film SF, insa exista cateva cercetari in domeniu care demonstreaza faptul ca totul este posibil daca la mijloc apare drept intermediar calculatorul. Aceasta tehnologie este bazata pe ideea ca in momentul in care ne miscam sau ne gandim la miscare, neuronii din creier produc un mic impuls electric. Acest curent poate fi monitorizat cu ajutorul RMN-urilor si captat cu ajutorul calculatoarelor, fiind apoi transpus in anumite comenzi ce par destul de telepatice.

O echipa de la Universitatea din Minessota a demonstrat cum poate fi folosit BCI pentru a controla o drona (BCI – brain computer interface), in timp ce un cercetator de la Universitatea din Osaka, Japonia, a folisti aceasta interfata pentru a controla membre artificiale. Acum, cercetatorii din China, Universitatea Nakai din Tianjin au creat prima masina din lume ce poate fi condusa cu puterea gandului. Ca si alte interfete BCI, cea dezvoltata la universitatea Nankai, capteaza semnalele electrice din creier folosind o coroana cu senzori ce transmite semnalele mai departe catre softul dezvoltat de cercetatori.

“Computerul proceseaza semnalele primite pentru a le incadra in anumite categorii si pentru a recunoaste intentiile oamenilor. Apoi, le transpune in comenzi pentru a controla masina” spune cercetatorul Zhang Zhao pentru Reuters. Folosind doar gandurile, masina poate sa mearga inainte, inapoi si sa se opreasca. De asemenea, usile se pot inchide si deschide tot cu “puterea mintii”. Ca si alte proiecte de genul, acesta are ca scop ajutorarea persoanelor cu dizabilitati.

“Exista doua puncte de inceput pentru acest proiect: Primul reprezinta oferirea unei alternative la modul de a conduce o masina fara sa folosesti maini sau picioare pentru persoanele cu probleme, iar al doilea reprezinta oferirea unui mod mai intelectual de a controla masina pentru persoanele normale” mai spune Zaho.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply