Evolutia tehnologiei in retail

Daca ne aducem aminte de anii 90, vanzarea de alimente, bauturi, haine era destul de simpla. Existau magazinele de cartier care-ti dadeau de toate, te aprovizionau cu orice. Dupa anii 90, la inceputurile anilor 2000, au inceput sa apara supermarketurile. Acestea erau dotate deja cu case de marcat fiscale si cu sisteme POS destul de primitive care-si faceau de altfel treaba de minune.

S-a trecut dintr-o data de la una la alta, de la o era a simplitatii la una a tehnicii de calcul destul de avansata. Imi aduc aminte ca langa mine se deschisese un supermarket la parterul unui bloc si atunci a fost pentru prima data cand am avut in mana un bon fiscal. Era ceva primitiv, specific perioadei insa ma intrebam de ce mi-a dar vanzatoarea de la casa asa ceva? Eram destul de micut de altfel…

Peste inca vreo 5 ani au aparut hipermarketurile in zona mehedintiului, hipermarketuri care erau echipate cu sisteme POS de ultima generatie si care aveau imprimante de bonuri deja industriale. Ceva de genul celor de aici. Si stateam si ma gandeam cat de mult a evoluat tehnologia in acesti 10-15 ani, cat de mult s-a simplificat procesul de vanzare.

Cam acesta este rolul tehnologiei daca stai sa te gandesti putin, sa simplifice munca si sa reuseasca sa aduca timp extra in procesele elementare. Vanzarea in sine nu trebuie sa fie un procedeu complicat, oamenii nu trebuie sa stea la coada pentru a plati niste produse si sincer sa fiu cred ca s-a evoluat destul de mult in acest sens.

Astazi, ca sa cumperi alimente din retail de 500 de lei, stai la scanat vreo 5 minute doar ceea ce mi se pare super in regula. Pai cum ar fi daca n-ar exista scanere si aceste imprimante de bonuri super automatizate (pe care apropo, le puteti cumpara de pe itgstore.ro) am sta cu orele la coada pana cand vanzatoarea ar reusi sa adune toate preturile si sa bata manual in casa bonul pentru  atatea sute de produse. Curios cum va arata viitorul in retail din acest punct de vedere peste vreo inca 10 ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.