Realitatea locurilor de munca in orasele slab industrializate

Romania din pacate se imparte in doua mari categorii in ceea ce priveste industrializarea: Bucuresti, Timisoara, Constanta si restul. Din punctul meu de vedere, celelalte orase sunt atat de slab industrializate, incat majoritatea celor care doresc sa faca ceva in viata sunt nevoiti sa migreze, sa isi caute locuri de munca in Timisoara sau Bucuresti. Practic, daca ai nesansa sa te nasti sau sa locuiesti intr-un oras slab industrializat, singura ta scapare este chiar fuga din acel loc.

Cele mai evidente probleme care tin in loc dezvoltarea uniforma a oraselor din Romania

  1. Lipsa investitorilor straini. Investitorii nu or sa vina niciodata daca nu sunt atrasi cu ceva facilitati. Daca orasele au parte de niste Primari de paie, asa se intampla. La fel si cand se cauta parandaratul. La Severin de exemplu investitorii au plecat pentru ca li s-a cerut. Cat de nemernic sa fii sa ceri bani drept spaga pentru cei care vor sa vina sa creeze locuri de munca?
  2. Complacerea si plafonarea oamenilor. Oamenii dupa ce traiesc ani de zile prost, incep sa se obisnuiasca si sa inceteze sa mai vrea mai mult de la viata. Nu sunt in stare sa faca o mica Revolutie in orasele lor impotriva conducatorilor si a patronilor care platesc prost. Se obisnuiesc si le convine.
  3. Lipsa patronilor seriosi. Din punctul meu de vedere, patronii care ofera salariul minim pe economie sunt niste mascarici in cazul in care te pun sa faci ceva extra pentru acei bani si bineinteles ca nu exista job cu program fix sau care sa nu aiba atributii extra neprevazute in fisa postului. Cu totii isi doresc sa faca din joburi full time niste joburi full life, care sa te acapareze complet. Bineinteles, oamenii accepta, bombane pe la spate si atat. Tot 8 milioane primesc la final de luna chiar daca muncesc 256 de ore in loc de 160.
  4. Lipsa de calificare. Trebuie sa recunoastem faptul ca in orasele slab industrializate raman sa munceasca precum sclavii pe plantatie doar cei care nu au calificare. E logic ca daca nu stii sa faci nimic si nici nu vrei sa inveti, nu o sa depasesti niciodata nivelul de provincial sarac. In Timisoara, dupa cum poti vedea aici, se cauta oameni calificati. Educatia si calificarea trebuie sa fie o regula a celor care doresc sa isi depaseasca conditia si sa aiba parte de locuri de munca serioase.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.