De ce nu putem renunta la masina personala?

Mi-am pus de multe ori intrebarea asta. Imi aduc aminte de vremurile cand nu aveam masina deloc. Mergeam undeva la 25 de km pe zi pe jos si nu ma deranja. De doi ani si jumatate ma plimb numai cu masina si sincer sa fiu imi cam lipsesc acele vremuri. Faptul ca merg cu masina pe strazi numi permite sa admir atat de in de-aproape oamenii, localitatea, natura. Totul se intampla atat de rapid, ajungi din A in B fara sa clipesti aproape mai ales daca ai bafta si locuiesti ca si mine intr-un oras mic de provincie.

Dar lucrurile au ajuns prea departe, am ajuns sa mergem cu masina oriunde chiar daca locatia in care avem treaba se afla la doar o aruncatura de bat. Cunosc oameni de-a dreptul ridicoli care se duc sa ia paine de la magazinul din colt cu masina, desi sunt mai putin de 50 de metri. Daca ar putea s-ar duce si la closet cu masinile, e incredibil. Toata aceasta comoditate se transforma in saracie si poluare pentru ca o masina folosita inutil consuma si polueaza extra. Poluarea in orase a ajuns la cote destul de alarmante in ultima vreme si cred ca am face lumea in loc mai bun daca am reusi sa convingem acesti oameni sa circule cu mijloace de transport mai eficiente si mai putin poluante.

DoTheRightMix Romania reprezinta o organizatie care se ocupa cu astfel de campanii, incearca din rasputeri sa traga un semnal de alarma in legatura cu poluarea si sa instige la rationament. Dupa cum spuneam mai sus, pentru unii rationamentul logic nu exista atunci cand discutam despre masina personala. E prea multa poluare in jur care genereaza la randul ei probleme de sanatate pe termen lung. Dar romanii asa au fost dintotdeauna, incapabili sa gandeasca pe termen lung, le lipseste viziunea.

Daca as putea, as trimite la cursuri de actorie pe toti cei care polueaza inutil. As vrea sa ii vad ca joaca un rol permanent in societate, ca se duc pe unde au treaba cu bicicleta, nu cu masina personala, ca pun capat risipei si poluarii inutile… Dar, din pacate aceste cursuri nu au puterea “magica” de a vindeca o mentalitate bolnava… Din pacate…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.